Europese nominatie voor taalproject van OCMW

Print
Mechelen - Het taalproject van OCMW Mechelen voor inwoners vanaf 60 jaar is door de Europese Unie genomineerd voor een prijs.

OCMW-voorzitter Koen Anciaux (Open Vld) gaf donderdagavond in de Duitse stad Bonn een uiteenzetting over het Mechelse project waarbij allochtone zestigplussers op speelse wijze de basisbegrippen van het Nederlands krijgen uitgelegd.

“Het OCMW heeft vastgesteld dat veel allochtone ouderen hun woningen niet verlaten omdat ze onvoldoende Nederlands kennen. Ze kunnen geen brood bestellen bij de bakker en geen praatje maken met buurtbewoners. Daarom hebben we het project ‘Ouderen willen ook meedoen’ gelanceerd. We hebben daar tot nu toe 13 mensen mee bereikt. In 2011 zullen nog eens 34 andere allochtone senioren meedoen met het project”, zegt Anciaux.

De allochtone ouderen moeten niet braaf op de schoolbanken zitten, maar doen uitstapjes met een boot of met een bus. “Onderweg leren ze bijvoorbeeld wat een park is en hoe ze mensen moeten aanspreken. Aan de hand van foto’s leren ze eenvoudige Nederlandse begrippen”, weet Anciaux.

Het Mechelse project moet het opnemen tegen vijftien andere genomineerden. Op 9 februari maakt Europa de winnaar bekend. De gemeente met het beste initiatief krijgt 3.000 euro.

CWil

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio