Kunstenares voor rechter wegens dierenmishandeling (video)

Print
Is een kunstwerk waarin een kunstenares 95 hamsters in hamsterballen laat rondlopen dierenmishandeling? Die vraag proberen drie Nederlandse rechters vrijdag te beantwoorden.

Voor het project Save the Pets haalde kunstenares Tinkebell, een pseudoniem voor Katinka Simonse, drie jaar geleden 95 hamsters en hamsterballen bij een dierenwinkel.

In de Amsterdamse galerie Masters bouwde ze een huiskamer na, waar de hamsters rondliepen in de ballen. Tien dagen na de opening van de tentoonstelling begin 2008 deed de Nederlandse dierenrechtenorganisatie Comité Dierennoodhulp aangifte van dierenmishandeling. De hamsters zouden te lang opgesloten zitten in de ballen.

Vandaag is de eerste rechtszitting in de zaak. Tinkebell en de galeriehouder van Masters worden beide beschuldigd van overtreding van artikel 36 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren. Daarin staat dat het verboden is om 'zonder redelijk doel' bij een dier pijn of letsel te veroorzaken.

Het is onbekend welke straf het OM gaat eisen, maar Tinkebell vindt alle commotie alvast niet erg. "Mijn doel was dat er wordt nagedacht over de manier waarop mensen met huisdieren omgaan. En nu gaan drie rechters daarover uitspraak doen. Dat is voor mij het ultiem haalbare", zegt ze in het NRC Handelsblad.

Bang om gestraft te worden is de kunstenares niet. "Als ik wordt veroordeeld en gestraft, zouden hamsterballen ook moeten worden verboden. Een fantastische aanwinst voor mijn CV."

Het is niet de eerste keer dat Tinkebell in opspraak raakt. In 2004 vilde ze eigenhandig haar kat en maakte er een handtas van. Volgens de kunstenares was het beest depressief.

Bekijk het filmpje via YouTube:

.

Nu in het nieuws