Seks & Relaties

Vrouwentranen: natuurlijke lustremmer?

Print

Vrouwentranen: natuurlijke lustremmer?

Niets werkt zo lustafremmend voor mannen als een huilende vrouw. Israëlische wetenschappers ontdekten dat vrouwentranen een feromoon bevatten, waardoor mannen minder zin in seks krijgen.

In het onderzoek, dat gepubliceerd wordt in het wetenschapstijdschrift Science, kregen ruim honderd mannen een papiertje met vrouwentranen of een zoutoplossing onder de neus.

De tranen waren geleverd door twee vrijwilligsters, die claimden op commando te kunnen huilen en voor het experiment naar een droevige film hadden gekeken.

Toen de mannen (onopgemerkt) de vrouwentranen opsnoven daalde hun testosteronniveau en werden ook de hersengebieden voor seksueel verlangen minder actief. Ook vonden ze gezichten van vrouwen seksueel minder aantrekkelijk.

Toch denkt Sobel niet dat vrouwentranen enkel een seksuele functie hebben. Door een dalend testosteronniveau kunnen mannen ook minder agressief worden, verwacht hij. Psychologen hebben immers al vaak aangegeven dat de mogelijke functie van het menselijke huilen het verminderen van agressie van anderen is.

Welke chemische stof voor het effect zorgt is vooralsnog onbekend. De afgelopen decennia is enkel het gedrag van huilende mensen en hun omstanders onderzocht en niet de samenstelling van de tranen.

NIET TE MISSEN