Schepen Lauwers wil noodoplossing voor Blancefloerlaan

Schepen Lauwers wil noodoplossing voor Blancefloerlaan

Schepen Lauwers wil noodoplossing voor Blancefloerlaan

Print
De klacht van projectontwikkelaar Vooruitzicht tegen de stad Antwerpen, het Vlaams Gewest en de aannemer zorgt ervoor dat de Blancefloerlaan op Linkeroever afgesloten blijft.

Hoe is het allemaal begonnen? Projectontwikkelaar Vooruitzicht bouwt op het Galgenweel op Linkeroever een nieuwe woonwijk.

Om het rioolwater af te voeren moet er een rioolbuis worden aangelegd onder de Blancefloerlaan. Op 3 meter onder de grond boorde de aannemer een koker. Dit was de start van de ellende voor de bewoners van Linkeroever.

STANDPUNT: 'Linkeroever wordt maanden gegijzeld'

Probleem 1: boor

Op 13 december brak de boor af. De Blancefloerlaan richting Schelde werd volledig afgesloten.

Probleem 2: klacht

Vooruitzicht diende een klacht in tegen de stad Antwerpen, het Vlaams Gewest en de aannemer voor de opgelopen achterstand.

Voor de stad en het Vlaams Gewest is het een raadsel waarom zij werden aangeklaagd. Een expert stelde vast dat de ondergrond vol met harde stukken zit. Het is onmogelijk om verder te boren. De riool zou via een gleuf moeten worden aangelegd.

Probleem 3: tram

“Als deze gleuf tot onder onze tramsporen moet komen, dan ontstaat er mogelijk een veiligheidsprobleem”, zegt Koen Peeters van De Lijn. “We moeten onderzoeken of dit technisch wel mogelijk is.”

Ondertussen is een groot deel van Linkeroever onbereikbaar voor het verkeer. Dit zou nog tot midden februari kunnen duren. “Ik wil de bouwput dempen, maar door de klacht van Vooruitzicht mag dat niet”, zegt Guy Lauwers (sp.a), schepen van Stads- en Buurtonderhoud.

“De experts van het gerecht en van Vooruitzicht zijn het niet eens over het verdere verloop van de werken. Zij komen ten vroegste op 17 januari weer samen. Deze situatie is niet langer houdbaar. De klachten van de bewoners en de middenstand zijn terecht. Begin volgende week wil ik een noodoplossing hebben. De wagens via de bus- en trambaan laten rijden of tegen de richting aan de andere kant van de Blancefloerlaan is volgens de politie niet veilig.”

Ondertussen houdt ook iedereen zijn hart vast voor het Belgisch kampioenschap veldrijden, dat zondag plaatsvindt op Linkeroever. De politie brengt duidelijke signalisatie aan en vraagt bestuurders om uitrit 7 te gebruiken via de Charles De Costerlaan.

Vooruitzicht was donderdag niet bereikbaar voor commentaar wegens vakantie.

Sacha Van Wiele

Foto: Bert Hulselmans

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio