Jonge joyriders hangt zware schadeclaim boven het hoofd

Jonge joyriders hangt zware schadeclaim boven het hoofd

Jonge joyriders hangt zware schadeclaim boven het hoofd

Willebroek - De jongeren die in juli vorig jaar lelijk te keer gingen op de gemeentelijke werf in Willbroek, hangt een schadeclaim van liefst 90.000 euro boven het hoofd. De daders hopen zelf op een snelle uitspraak.

De drie vandalen beschadigden in het wagenpark van de gemeentelijke werf van in de nacht van 29 op 30 juli achttien voertuigen. De joyriders maakten geen onderscheid: van gewone personenwagens tot veegmachines, zitgrasmaaiers, lichte vrachtwagens en een brandweerwagen: alles werd vernield door er ’botsautootje’ mee te spelen.

De schade wordt geraamd op zo’n 90.000 euro. “Dat is het officiële bedrag dat we willen recupereren van de daders. Daarvoor hebben we ons burgerlijke partij gesteld. Eerst was 200.000 euro als mogelijk schadebedrag genoemd, maar bij dat bedrag werd uitgegaan van de aankoopprijs van de voertuigen. Dit is de echte waarde op het moment van de feiten. Hiervan willen we nog altijd elke eurocent recupereren. In totaal bleken zes wagens rijp voor de schroothoop”, legt de Willebroekse burgemeester Marc De Laet (sp.a) uit.

Rol minderjarigen

De rechter zal zich moeten uitspreken over wie de schade moet betalen, maar het lijkt vast te staan dat de drie voor de 90.000 euro zullen moeten opdraaien. De voorbije maanden werd onderzoek gedaan naar de precieze rol van de twee minderjarige vandalen D. en Y. en de meerderjarige verdachte Kevin H.

Op het einde van februari of begin maart zouden de minderjarigen voor de jeugdrechter moeten komen. “We wachten op een signaal van het gerecht”, zegt Yves, de stiefvader van D. “Mijn stiefzoon heeft vlak na de feiten twee weken in de gesloten jeugdinstelling van Mol doorgebracht. Voor de andere minderjarige was geen plaats. Hij maakt het relatief goed, al beseft hij dat er hem mogelijk iets boven het hoofd hangt. We hopen dat er snel duidelijkheid komt.”

De jongen zou normaal enkele dagen na de feiten bij de getroffen gemeentelijke groendienst aan een vakantiejob beginnen. Dat viel in het water. Nadat hij betrapt werd, beloofde hij om extra te gaan werken om de schade terug te betalen.

Werf weer actief

De gevolgen van de vandalenstreken zijn vandaag amper nog zichtbaar op de gemeentelijke werf. “De vernielde wagens zijn ondertussen vervangen door nieuwe exemplaren. Het was nog een geluk bij een ongeluk dat er al plannen waren om een aantal voertuigen te vervangen. De bestelling was al gebeurd, zodat we niet zo lang moesten wachten op de levering. Bij andere voertuigen konden we de schade ondertussen al herstellen”, aldus Marc De Laet.

Het is nu al duidelijk dat bij de geplande herinrichting van de gemeentelijke werf ook rekening zal gehouden worden met het aspect veiligheid. “We zullen bij de aanpassingen in de loop van dit jaar extra aandacht besteden aan inbraakveiligheid. Er komt zeker een volledige alarminstallatie en we onderzoeken of camera’s nuttig kunnen zijn.”

Bert Provoost

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio