Eyskens: "Wie stekker er uit trekt, dreigt zich te elektrocuteren"

Het verrassende antwoord van CD&V op de nota-Vande Lanotte schiet bij velen in het verkeerde keelgat. Ook van binnen de eigen partij begint de kritiek naar buiten te sijpelen. Na Marie De Clerck is ook éminence grise, Mark Eyskens bijzonder streng voor het 'Nee, tenzij' dat woensdag door voorzitter Wouter Beke naar buiten werd gebracht.

jrosquin

"Dit is nefast en betreurenswaardig", reageert een erg ontgoochelde ex-premier in het Radio 1-programma 'De Ochtend'. Eyskens is er zelf van overtuigd dat Vande Lanotte een goede nota heeft geschreven en dat er vooral verder moet onderhandeld worden.

Hij verwacht dus een constructieve opstelling van zijn eigen partij. "Ik ben er van overtuigd dat wie de stekker er uittrekt zichzelf zal elektrocuteren", is hij kritisch. "De bevolking verwacht van ons dat we ons constructief opstellen."

Reageer: Torfs: "De stekker is er nog niet uit"

Verkeerde conclusies

Volgens Eyskens werden ook door sp.a en Groen! de verkeerde conclusies getrokken. Hij meent dat CD&V zich nog heus niet heeft teruggetrokken uit de onderhandelingen. Eyskens hoopt dan ook dat Vande Lanotte niet meteen naar de koning trekt en zijn ontslag als bemiddelaar aanbiedt. "Vande Lanotte moet moedig zijn en verder doen. Er is maar één alternatief en dat is plan A."

"Elke partij moet zijn verantwoordelijkheid nemen", doelt Eyskens ook op zijn eigen partij. "Het is onmogelijk om voor 100 procent het eigen gelijk te halen."

Een noodregering is ook geen oplossing voor Eyskens. "We mogen de communautaire problemen niet laten rotten in de frigo."

Initiatief van CD&V

Het lijkt er dus sterk op dat er binnen de CD&V grote verdeeldheid heerst en dat er velen ook zijn verschoten van de reactie van de andere partijen op het standpunt van de christendemocraten. Zal de CD&V nu zelf het initiatief nemen om de situatie weer te stabiliseren?

Lees ook: De Clerck: "Ontgoocheld in CD&V" Lees ook: Hoe zit het met uw stekker?

Vastgoed

Jobs in de regio