Uw kat opeten is wettelijk toegestaan

In Deurne is een straat in de ban van de verdwijning van minstens elf katten. Buren hebben een donkerbruin vermoeden dat de beestjes opgepeuzeld worden.

jrosquin

Het is Monique Aerts (59) uit de Meeuwenhoflei in Deurne die de kat de bel aanbond. Ze is van plan om naar de politie te stappen maar benaderde eerst uw krant.

“Ik had plots heel veel katten sinds de verhuizing van een buur. Sinds afgelopen jaar zijn er elf weg. En ook buren zijn katten kwijt. Dat kan allemaal geen toeval zijn”, zegt de vrouw. “Ofwel is er een kattenhater aan het werk. Ofwel een kattenkannibaal. En dat lijkt mij plausibeler. Want nergens vindt iemand het kadaver van een kat terug.”

“Of er nu echt een katteneter in die buurt aan het werk is, daar kan ik me natuurlijk niet over uitspreken”, zegt Michel Vandenbosch van Gaia. “Dat het gebeurt, sluit ik niet uit. Al komt vergiftiging van katten door een boze buurtbewoner wel vaker voor. Alleszins is het nuttig dat buurtbewoners zich verenigen, een klacht indienen en een goede advocaat onder de arm nemen. Als er een zaak van komt en het klopt dat iemand hun katten heeft opgegeten, dan maken ze een kans.”

Het zit namelijk zo dat je een dier op een diervriendelijke manier én alleen uit noodzaak moet doden. In de oorlog werden er bijvoorbeeld wél katten gegeten.

Loopt er een kat door je tuin, dan mag je die niet zomaar doden. Wat wél mag, is je huisdier opeten. “Nergens in de wet staat dat je je kat, hond, konijn, vis of wat dan ook niet mag opeten”, zegt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). “Je moet ze alleen op een diervriendelijke manier doden.”

AK, SyMa

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio