'Mildere' Mexicaanse griep is weer in het land

'Mildere' Mexicaanse griep is weer in het land

'Mildere' Mexicaanse griep is weer in het land

Print
Het is weer zover: het A/H1N1-virus, beter bekend als de Mexicaanse griep, is in het land. De griepvariant, die vorig jaar wereldwijd voor paniek zorgde, is voorlopig mild en nog niet te merken in onze ziekenhuizen.

Vorig jaar zorgde de Mexicaanse griep voor een paniekgolf omdat de variant ook aan jonge mensen het leven kostte. Er werd zelfs gesproken van een pandemie. Het hoge sterftecijfer zou veroorzaakt zijn door een verkeerde reactie van het immuunsysteem.

Piek half januari

Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) kondigde vorige week officieel het begin van de griepepidemie aan. Het aantal besmettingen met Mexicaanse griep in ons land wordt op 18.000 geschat.

Volgens ex-griepcommissaris Marc Van Ranst zal de epidemie dit jaar niet zo erg zijn dan vorig jaar. "We naderen de piek, die we verwachten half januari", zegt Van Ranst. "Op dit moment wordt de epidemie getemperd door de schoolvakantie. We merkten vorig jaar dat de A/H1N1-griep snel evolueerde naar een vrij mild karakter, dit jaar is dat vanaf het begin zo."

Sinds oktober vielen er in Groot-Brittannië al 39 griepdoden, 36 daarvan met de A/H1N1-variant. Van de overleden patiënten behoorden er 23 tot een risicogroep. In Belgische ziekenhuizen zijn er voorlopig geen levensbedreigende griepbesmettingen bekend.

"We gaan er van uit dat er het afgelopen jaar een zekere resistentie is ingebouwd en dat de geslaagde vaccinatiecampagne haar vruchten afwerpt. Het gewone griepvaccin, dat terugbetaald wordt, beschermt sinds dit jaar ook tegen de A/H1N1-variant", aldus Jan Eyckmans, woordvoerder van Volksgezondheid.

Nu in het nieuws