Kerststal Hoboken zwaar beschadigd

Print

Kerststal Hoboken zwaar beschadigd

Hoboken - Vandalen hebben donderdagnacht de poppen in de kerststal aan de O-L-V-kerk aan de Kapelstraat ernstig beschadigd. De politie heeft de minderjarige daders snel opgepakt. Ze worden ter verantwoording geroepen.. Mensen uit alle geledingen van Hoboken reageren verontwaardigd.
"Donderdagnacht, half vier 's morgens aan de kerststal. Het 'feestje' van allerlei hangjongeren is al een tijdje aan de gang. Drie autochtone minderjarige jongeren van 17 jaar oud kruipen over de omheining rond de kerststal en bezatten zich met een fles wodka. Dronken gooit er eentje een pop om en van het één komt het ander. In een mum van tijd worden alle poppen vernietigd. De brokstukken vliegen tot op het dak van het nabijgelegen bushokje. Een politiepatrouille heeft de ravage opgemerkt en gaat achter de vandalen aan. Twee van hen worden in de buurt opgepakt en gaan snel tot bekentenis over. Zij en hun ouders, die burgerlijk verantwoordelijk zijn, wacht minstens een gepeperde rekening." Tot daar de verklaring van een alerte politie.

De volgende morgen wordt de ravage aan de kerk maar eerst duidelijk. Hoboken reageert geschokt. Annick Dufour: "Ik ben zelf niet gelovig maar dit is een gebrek aan respect". Omar Smile: "het begint met 'bommekes' naar mensen te gooien en eindigt met een zinloze kwetsende vernielzucht". Ook pastoor Wauters reageert geschokt:"De vrijwilligers die al jaren onze kerststal opbouwen kunnen ontmoedigd worden en op die manier zou alle cultuur wel eens kunnen verdwijnen'.

"Waarom heeft niemand van de buurt gereageerd en tijdig de politie gebeld?" wordt alom gevraagd. De reactie van buurtbewoners, die onder geen beding met naam in de krant willen is duidelijk: angst. "Hangjongeren maken het hier op het hoekje onveilig. De witte tornado's van dienst dweilen dagelijks met de kraan open en er wordt gedeald". Latent racisme speelt ook mee. Een dame weet het zeker: "het zijn Marokkanen die de boel kort en klein geslagen hebben. Ik heb het zelf gezien", maar ze weet geen antwoord waarom ze 101 niet gebeld heeft.


Rudi Smets van de 'werkgroep kerststal' van de parochie, tilt minder zwaar aan de feiten. 'Betrokken jongeren en hun ouders hebben al hun verontschuldigingen komen aanbieden. Wij hebben voorgesteld dat die 'vandalen' volgende zaterdag de handen uit de mouwen steken om de kerststal mee af te breken'. Volgend jaar komt er zeker een nieuwe editie.

Hugo Wilri

Foto's: Ludo Mariën

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio