Volendam herdenkt cafébrand

Print
In het Nederlandse Volendam is vandaag de dodelijke cafébrand van 10 jaar geleden herdacht. Bij die brand kwamen 14 jongeren om het leven. Ook waren er 180 gewonden.

In café De Hemel woedde tien jaar geleden tijdens nieuwjaarsnacht een hevige brand. Oorzaak was de combinatie van vuurwerksterretjes en licht ontvlambare kerstversiering.

In de Sint-Vincentiuskerk werd een herdenkingsmis gehouden. Daarbij werden de namen van alle slachtoffers voorgelezen. Zo'n 400 mensen woonden de dienst bij. Onder hen ook enkele overlevenden. Zij lazen getuigenissen voor.

Ook bij een monument dat vlakbij het café geplaatst werd, werd er een moment van stilte gehouden. Er werden ook bloemen gelegd.

De cafébrand zal in de toekomst minder uitgebreid herdacht worden. Dat heeft Albert Binken, voorzitter van de Belangenvereniging Salchtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam, bekendgemaakt.

Volgens de man is hierover overlegd met de betrokkenen. "Sommigen hadden geen nood meer aan plechtigheden", klonk het. "Voortaan kan iedereen op zijn of haar manier de brand herdenken".

.

Nu in het nieuws