Delvoye: "Eens zien of ze liever zigeuners willen dan kunst"

Wim Delvoye wil zowaar Roma uitnodigen op zijn kasteeldomein in Melle, in de provincie Oost-Vlaanderen. De kunstenaar doet dit uit wraak omdat hij geen sculpturenpark mag openen op het beschermde landgoed.

kscherpenberg

Delvoye kocht het optrekje in mei 2008. Bij elk "verbeteringswerkje" dat hij uitvoert, wordt hij naar verluidt op de vingers getikt en zelfs geboycot.

Nu is de man van plan om zigeuners te laten logeren op het domein De Bueren. "Eens zien of ze dan liever Roma willen dan kunst", zegt hij in een krant van Corelio.

Delvoye heeft nu al ruim één miljoen euro geïnvesteerd in het domein. "Het grootste deel van dat geld gaat naar dwangbetalingen en advocaten."

Roemenen

De kunstenaar geeft toe dat hij met zijn plan wil choqueren. Hij zakte al af naar Gent om daar aan te kloppen bij enkele Roma. "Er werken ook vier Roemenen bij mij. Ze zijn nu met vakantie in hun thuisland. Ook aan hen heb ik gezegd: verspreid het nieuws: iedereen is welkom op mijn domein."

Delvoye heeft ook naar een gemeenteraadslid in Sint-Martens-Latem gebeld. Die gemeente wil een tijdelijke verblijfplaats inrichten voor twintig woonwagens. "Ze moeten dat niet doen, heb ik hen verteld. Laat ze naar mij komen."

Delvoye heeft al speciale douches ontworpen voor zijn gasten. Volgens burgemeester Dirk De Maeseneer (CD&V) kan er weinig gedaan worden tegen de plannen van de kunstenaar.

MEER OVER Melle