"Btw-controle op nieuwbouwwoningen is loterij"

In sommige regio's in ons land moeten particulieren die een nieuwe woning bouwen meer bijbetalen voor een btw-controle dan in andere. Zo gaat het in Hasselt gemiddeld om 1.700 euro terwijl dat bedrag in Luik oploopt tot 6.400 euro. Dat blijkt uit cijfers die sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen opvroeg bij minister van Financiën Didier Reynders (MR).

fvranckx

Iedereen die een nieuwe woonst wil bouwen, moet een aangifte indienen bij de btw-administratie. Die heft vervolgens een belasting die gebaseerd is op de gangbare prijzen in de bouwsector in plaats van op de werkelijke kostprijs van de woning.

Volgens de cijfers van het ministerie van Financiën diende vorig jaar in Gent amper één op de veertien gecontroleerden bij te betalen terwijl dat aantal in Brussel en Hasselt opliep tot een kwart van de gecontroleerden.

"We kunnen stellen dat waar de kans groot is dat je moet bijbetalen, het bedrag nogal meevalt", zegt Van de Maelen. "Omgekeerd moet je veel bijbetalen waar de kans op een productieve controle klein is. Dit heeft meer weg van een loterij dan van een eenvormige uitvoering van de controles. Ik zal er bij de minister op aandringen dat hij erop toeziet dat zijn richtlijnen overal op dezelfde manier worden toegepast", aldus het kamerlid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER