Instortingen alom - Kunnen de daken de sneeuw nog aan?

Steeds meer daken begeven het onder het gewicht van een dik pak sneeuw. Poedersneeuw weegt 50 kilo per kubieke meter. Samengedrukte plaksneeuw weegt zo'n 200 kilo/m3 en het gewicht van een kubieke meter natte sneeuw kan meer dan 500 kilo bedragen. Kunnen onze daken de immense sneeuwval van de jongste weken nog wel aan?

Vooral platte daken van grote gebouwen lopen gevaar, veel meer dan hellende daken.

Ook vtm besteedt aandacht aan het onderwerp:

De brandweer van Mol werd zondagnamiddag opgeroepen voor een ingestorte loods aan Horzelend in Retie. Bij aankomst bleek een deel van het dak bezweken te zijn onder het gewicht van de sneeuw (foto). In de loods stonden enkele caravans, maar de schade zou beperkt zijn.

In het dorpje Goé, een deelgemeente van het Luikse stadje Limbourg, is het dak van de fabriek C.P. Bourg, gespecialiseerd in de productie van papier- en kartonbewerkingsmachines, zondagnamiddag volledig ingestort. Er vielen geen gewonden.

In Etalle, in de provincie Luxemburg, is zondag, onder het gewicht van de sneeuw, het dak van de laadkaai van waterproducent Valvert ingestort. Op het ogenblik van het incident waren er geen goederen of arbeiders aanwezig.

Condroz

In de Luikse Condroz zijn dit weekend verschillende daken ingestort. Zondagmorgen nog ging het dak van een magazijn van een zelfstandige uit Comblain-Fairon (Hamoir) tegen de vlakte, nadat het het begaf onder het gewicht van ijs en sneeuw.

Zondagmorgen rond 10.30 uur werd de brandweer van Hamoir opgeroepen in Comblain-Fairon (Hamoir), waar het dak van een hangar van een zelfstandige instortte onder het gewicht van de sneeuw. Er stonden tractors, een auto, mobilhome, boot, fietsen, motors en gereedschap in.

Vrijdagvoormiddag was al het dak ingestort van een industriële kippenren in Nandrin, in de wijk Baimont. Die dag had de brandweer van Hoei al een dak moeten ondersteunen van een winkel in Yernée-Fraineux (Nandrin) dat op het punt stond om in te storten.

Het dak van een transporteur begaf het ook in het dorp Seny (Tinlot). In de rue de Verlée in Ouffet kwam ten slotte nog een dak naar beneden van een woning. Er valt geen enkele gewonde te betreuren.

Ontsnapt aan drama

In Diepenbeek stortte vrijdag al een kerk in, vlak na de middernachtmis. De kerkgangers ontsnapten aan een drama. In Meeuwen stortte nog een kalverstal in.

Nu in het nieuws