Lier gaat op zoek naar nieuwe ereburgers

Lier gaat op zoek naar nieuwe ereburgers

Lier gaat op zoek naar nieuwe ereburgers

Print
Lier - De gemeenteraad heeft maandagavond een reglement goedgekeurd dat de toekenning van het ereburgerschap van de stad Lier regelt.

De stad Lier telt vreemd genoeg slechts één ereburger, namelijk Louis Zimmer (1888-1970). De befaamde klokkenbouwer kreeg de titel op 13 juni 1970, naar aanleiding van de veertigste verjaardag van de inhuldiging van de Zimmertoren. Bij die gelegenheid ontving Louis Zimmer ook de zilveren medaille van toeristische verdiensten. Na de plechtigheid bracht de Lierse reuzenfamilie een saluut aan de eerste Lierse ereburger.

De Lierse Persbond suggereerde het schepencollege in 2005 de namen van enkele Lierenaars die in aanmerking konden komen om ereburger te worden.

Cultuursociëteit De Kleine stad stelde dit jaar Gommaar Timmermans als ereburger voor. In mei vond het schepencollege eindelijk de tijd rijp om een reglement op te stellen om het ereburgerschap te kunnen toekennen.

Welzijn

Om ereburger te kunnen worden moet je in Lier of Koningshooikt geboren zijn er minstens vijf jaar gewoond hebben. Wie niet in Lier geboren is, moet er minstens tien jaar gewoond hebben. Kandidaat-ereburgers moeten bijgedragen hebben tot het welzijn of de welvaart van de stad, of moeten de stad een internationale uitstraling gegeven hebben.

Het eerstvolgende ereburgerschap zal in 2012 toegekend worden. De kandidatuur mag niet uitgaan van de kandidaat zelf. Daarna volgt om de vijf jaar een nieuwe oproep tot kandidaatstelling. Als ereburger krijg je een erepenning van de stad Lier.

Chris VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio