't Winkeltje vecht tegen Armoede

Vandaag openen Sus Schrauwen en Annemie Verhoeven van het ACW samen met Koen De Cock, districtsschepen, tWinkeltje. In deze sociale kruidenier kunnen mensen die het financieel iets minder hebben terecht voor hun aankopen. Naast een winkel wil tWinkeltje ook een nieuw netwerk voor hen zijn.

redactie

Na twee jaar voorbereiden opent ACW Merksem vandaag hun sociale kruidenier tWinkeltje. Via dit nieuwe initiatief zet het ACW zijn strijd tegen de armoede voort. Levensmiddelen worden er goedkoper en in kleinere hoeveelheden verkocht. Zo kan men bijvoorbeeld twee rollen toiletpapier kopen in plaats van een hele verpakking. Zo wordt de aankoop betaalbaarder. Sus Schrauwen is één van de voortrekkers van het nieuwe initiatief. “Armoede is een onrecht, het is meestal niet de schuld van de arme maar eerder een structureel en politiek probleem. Met de sociale kruidenier bieden we een nieuwe inkomensverhogende dienstverlening aan. Belangrijk is dat de klanten zelf hun basisproducten kunnen kiezen. Door hen te laten betalen, weliswaar onder de marktprijs, behouden ze hun eigenwaarde”. Uiteraard kan niet iedereen bij het tWinkeltje terecht voor zijn inkopen weet Sus. “De winkel is er enkel voor de mensen die het echt nodig hebben. Om discussies te vermijden oordelen de vrijwilligers van tWinkeltje niet zelf wie in aanmerking komt om producten te mogen aankopen. Ze werken op basis van doorverwijzing door toeleiders van verschillende sociale diensten van onze vele Merksemse partners”.

Naast de winkel is er ook een ruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waaraan in de toekomst ook een verenigingsleven gekoppeld wordt. Hierdoor worden nieuwe sociale netwerken gecreëerd. In de beginfase is het tWinkeltje elke donderdag tussen 14u en 17u open. De winkel vind je in het Gildenhuis aan de Gildenstraat 10a.

Vrijwilligers.

Een twintigtal vrijwilligers zijn betrokken bij de werking van tWinkeltje zij ontfermen zich over taken zoals aankopen doen, stockbeheer, de winkel openhouden, maar ook over het voeren van kennismakingsgesprekken met de klanten. Op langere termijn wil tWinkeltje ook tewerkstellingskansen creëren voor hun doelgroep.

Sven Huysmans

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio