Van Rompuy twittert: "Akkoord op EU-top"

Van Rompuy twittert: Akkoord op EU-top

Van Rompuy twittert: "Akkoord op EU-top"

Print
De lidstaten van de Europese Unie hebben donderdagavond een akkoord bereikt over de wijziging die ze aan het Verdrag van Lissabon willen aanbrengen om een permanent stabiliseringsmechanisme voor de eurozone op te kunnen richten. Dat heeft Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy zelf aangekondigd op zijn Twitterpagina.

"We hebben een akkoord over een amendement voor het verdrag", twitterde Van Rompuy even na 19.30 uur. Om 20 uur stuurde hij vervolgens een link de wereld in met de volledige tekst van de verdragswijziging.

"De lidstaten wiens munteenheid de euro is, kunnen een stabiliteitsmechanisme oprichten dat geactiveerd wordt wanneer dat onontbeerlijk is om de stabiliteit van de gehele eurozone te vrijwaren. Het toekennen van alle vereiste financiële hulp onder het nieuwe mechanisme zal aan strikte voorwaarden onderworpen worden", luidt de vrije vertaling van het Engelstalige amendement.

Tijdens de top zelf werden nog twee kleine aanpassingen aan het eerder deze week overeengekomen amendement aangebracht. Zo staat het woordje "onontbeerlijk" er op vraag van de Duitsers, die landen in nood ook niet te vroeg te hulp willen schieten, terwijl "alle vereiste" financiële hulp moet tonen dat het de EU menens is met het redden van de euro.