Julian Assange op borgtocht vrijgelaten

Julian Assange op borgtocht vrijgelaten

Julian Assange op borgtocht vrijgelaten

Print
Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks, is donderdagavond op borgtocht vrijgelaten. Het Britse hooggerechtshof besliste donderdag dat Assange niet langer in de cel moest blijven.

Na de betaling van zijn borgsom kon Assange zijn Londense cel verlaten. Hij moet de komende weken in huisarrest doorbrengen in een Brits landhuis dat hij als vast adres opgegeven heeft. Hij moet ook een elektronische enkelband dragen.

Eerder deze week was er al sprake van dat Assange zou worden vrijgelaten. Het Britse Openbaar Ministerie, en niet het Zweedse zoals eerder werd bericht, ging tegen hiertegen in beroep.

Het hooggerechtshof in Londen heeft het beroep tegen Assanges invrijheidsstelling vandaag verworpen. Volgens de advocaat van Assange zou de borgsom 240.000 pond bedragen.

Enkelband

Aan zijn vrijlating zijn wel enkele strenge voorwaarden verbonden. Zo zal Assange zijn paspoort moeten afgeven en moet hij zich dagelijks melden bij de politie. Ook moet hij een elektronische enkelband dragen.

Assange vecht zijn uitlevering aan Zweden aan. Het land verdenkt de man ervan twee vrouwen tot onveilige seks te hebben gedwongen. De man blijft de feiten ontkennen.

MEEST RECENT