Luikse bisschop Jousten: "Doe iets aan geweld in de media"

Luikse bisschop Jousten: Doe iets aan geweld in de media

Luikse bisschop Jousten: "Doe iets aan geweld in de media"

Print
“Doe iets aan het geweld in de media en op het internet, want dat stimuleert dit soort zaken.” Dat zei de Luikse bisschop Aloys Jousten in de Kamercommissie Seksueel Misbruik. De Kamerleden gingen er echter niet op in.

Jousten is sinds 2001 bisschop van Luik. Hij had sinds dan 1 nieuw geval, nl. van een kloosterling die een minderjarige seksueel misbruikte. De gerechtelijke uitspraak in die zaak valt binnenkort.

Onder de vertrouwelijke dossiers van het bisdom van Luik vond hij nog eens 15 zaken, die allemaal door het gerecht afgehandeld waren. De meeste daders zijn overleden.

Jousten beklemtoonde dat het biechtgeheim voor hem absoluut is, maar priesters mogen volgens hem niet biechten bij hun bisschop.

Hij stelde dat de Kerk geen parallelle justitie mag ontwikkelen, maar hekelde ook het feit dat het bisdom niet op de hoogte wordt gesteld van eventuele voorwaarden (zoals behandeling) die het gerecht oplegt als het priesters celstraffen met uitstel geeft.

Jousten waarschuwde er de commissieleden voor om de studie van de problematiek van het seksueel misbruik niet te beperken tot de Kerk. "Dit seksueel misbruik komt in alle machtsrelaties voor", zo heette het. "Er is geen rechtstreekse band tussen het celibaat van de priesters en het seksueel misbruik", aldus Jousten.

Er is bij de Vlaamse commissieleden steeds meer onvrede over de manier waarop voorzitster Karin Lalieux (PS) de commissie leidt. Haar dossierkennis is beperkt en haar kennis van de gerechtelijke procedure eveneens, ze legt anderen regels op over hoeveel vragen ze mogen stellen maar houdt zich zelf niet aan die regels, ze vult zelf de helft van de spreektijd die bestemd is voor de commissieleden, ze laat toe dat vragen eindeloos worden herhaald zodat de debatten voortslepen zonder dat iets nieuws wordt gezegd. Op dit moment moest de hoorzitting van de Gentse bisschop Luc Van Looy al gedaan zijn en ze is nog niet eens begonnen.

JDW

MEEST RECENT