©  BELGA

REACTIES. Rode Duivels opvallend positief (en toch wat gepikeerd) na nederlaag: “Het is altijd hetzelfde met jullie, pers”

De Rode Duivels hebben zondagavond op de zesde en tevens laatste speeldag in groep 4 van de A-divisie in de Nations League met het kleinste verschil (1-0) verloren op bezoek bij een door blessures toch wel gehavend Nederland. Toch bleven de Duivels achteraf opvallend positief.

red

LEES OOK. Geen revanche: ook in Amsterdam gaat België onderuit tegen Nederland

Thibaut Courtois: “We hebben Nederland toch gedomineerd vandaag”

“We hebben Nederland toch gedomineerd vandaag”, was onze nationale doelman opvallend positief. “We kunnen makkelijk vier, vijf goals maken maar doen dat niet. Ik denk dat het eigenlijk niet zo slecht is, misschien op het einde dat we wat minder zijn wanneer zij scoorden en zij ook meer kansen hebben, maar voor de rest hebben wij gedomineerd. Ik denk dat we de enige ploeg waren die gevaarlijke kansen creëerden. Als Eden Hazard die bal in het begin maakt, dan krijg je een andere match. Ik denk niet dat we een slechte match spelen.”

“Het is altijd hetzelfde met jullie, pers. Het WK wordt pas gespeeld in november. Of we nu winnen, gelijkspelen of verliezen, iedereen moet goed zijn op het WK. We spelen op zich niet de allerbeste match, daar ben ik mee akkoord, maar we spelen ook niet de allerslechtste match. Zeker niet om morgen in de pers te lezen: ‘Slecht, slecht’. Nee, het was niet slecht. We hebben tegen een ploeg gespeeld die ons in Brussel met 1-4 heeft verslagen. Vandaag hebben we hen gedomineerd en kansen gecreëerd. Het is gewoon jammer dat we zelf niet scoren, dat we offensief die efficiëntie niet hadden. We pakken dan een goal op stilstaande fase, dat kan gebeuren. Daardoor hebben we 1-0 verloren. Ik denk niet dat het zo dramatisch is. Op het WK is het de vorm van november die telt, niet die van september. Voor hetzelfde geld winnen we vandaag 7-0 en lig je er in het WK uit in de groepsfase. Alles kan daar.”

“We moeten niet ongerust worden”, besluit Courtois. “Tot het tegendoelpunt speelden we goed. Zelfs Van Gaal zei dat aan mij. We hebben hen gedomineerd. Dat ik op het einde nog reddingen moest verrichten doet er niet toe. Alles wat na de goal gebeurde, moeten we vergeten. Het WK is in november, niet nu. We kunnen ook met 5-0 winnen, euforisch zijn en dan alle wedstrijden op de wereldbeker verliezen. Voetbal gaat om momenten en dit was interessant om van te leren. Ik ga daar intern over spreken. We moeten agressiever zijn in de zestien en dat verbeteren voor de wereldbeker. Maar Van Dijk is de gevaarlijkste op stilstaande fases én Klaassen duwde mij. Dat blok was slim gedaan van hen.”

Amadou Onana: “Met het oog op het WK was dit een goeie voorbereidingsmatch”

“Het was natuurlijk niet makkelijk, we moesten drie keer scoren om door te gaan”, reageerde de debutant in de basis. “We hadden redelijk wat kansen. Als we die afmaken, is het een andere match. De afwezigheid van Lukaku? Romelu speelt een belangrijke rol in ons spel. Maar we hebben de kwaliteit in de groep om die kansen af te werken.”

“Er waren goeie zaken en minder goeie dingen. Aan ons om dat te bekijken en beter te doen de volgende keer. Maar met het oog op de wereldbeker was dit een goeie voorbereidingsmatch. Ik ben helemaal niet ongerust. Dit is een wedstrijd waar we op kunnen bouwen. Ik heb vertrouwen in de toekomst. Het was natuurlijk niet makkelijk, we moesten drie keer scoren om door te gaan.”

Over zijn kans, gered door Pasveer: “Dat had een kleine boost kunnen geven. Ik probeer ook aanvallend iets bij te dragen. De bondscoach vraagt dat ook van mij. Ik had geen geluk. Hopelijk gaat de volgende wel binnen.”

Of hij denkt punten te hebben gescoord om straks in de WK-selectie te zitten? “Daar focus ik me niet op. Ik richt me op wat zich op het veld afspeelt. De weg naar Qatar loopt via goeie prestaties op het veld. Ik heb alles gedaan wat ik kon en mijn best gedaan om de ploeg te helpen. Het was een voldoende goeie match van me.”

LEES OOK. Nieuwe debutant in de basis bij Rode Duivels onder de loep: op Amadou Onana kan je bouwen

 ©  BELGA

Jan Vertonghen: “Ik vond niet dat we het heel slecht hebben gedaan”

“Ik vond niet dat we het heel slecht hebben gedaan”, stelde de linksachter. “Ik heb eigenlijk geen heel slecht gevoel overgehouden aan deze match. We kwamen hier natuurlijk wel om te winnen. Als die goal bij ons vroeg valt, dan krijgen zij misschien wat stress. We hebben na drie, vier minuten die goede kans gehad met Eden (Hazard, red), die de bal over schoot. We zullen vast en zeker wel betere matchen gespeeld hebben, maar ook zeker slechtere.”

“Ik vond wel dat we dominant waren, alleen niet zozeer in uitgespeelde kansen. Net zoals in de tweede helft van de heenmatch liet Nederland onze middelste verdediger (toen Boyata, red) veel aan de bal en dat was nu ook met Toby Alderweireld. Maar hij deed dat heel goed om steeds de diepe man proberen te bereiken. Misschien hadden we daar nog meer kunnen profiteren van de ruimte die ze ons uiteindelijk wel gaven. We misten vooraan misschien wat stootkracht, maar hoe verder de match gaat, zeker na de 1-0, ga je meer risico’s nemen en zo krijgen zij meer kansen.”

Axel Witsel: “Hadden de kansen om te winnen”

Axel Witsel vond dat de Rode Duivels meer verdienden: “We hadden de kansen om te winnen, zelfs met 0-3. (somt op) Er was die mogelijkheid voor Eden, één voor mezelf, één voor Michy, één voor Castagne, één voor Onana, Dodi raakte de paal… We hebben Nederland gedomineerd, we waren de betere ploeg. Het is jammer dat het ons ontbrak aan efficiëntie, maar we gaan veel leren uit deze nederlaag.”

“We hadden deze Nations League liever met een beter resultaat afgesloten, om zo top te zijn op het WK”, vervolgde Witsel. “Dit resultaat gaat onze filosofie niet veranderen, we hebben bewezen dat we er staan.”

Witsel was positief over Onana. “Hij heeft een interessant profiel en is leergierig. We gaan hem goed kunnen gebruiken. Hij is iets beter aan de bal dan Marouane Fellaini destijds, maar het valt te hopen dat hij een even grote impact kan hebben.”

LEES OOK. ONS OORDEEL. Eén Rode Duivel gebuisd, Kevin De Bruyne alweer bij de beste Belgen

MEER OVER DE RODE DUIVELS