Het kampeertoerisme in de Kempen, zoals op De Lilse Bergen in Gierle (Lille), zit duidelijk in de lift. © Victoriano Moreno

Kampeertoerisme in Kempen scoort: “Veel jonge ondernemers willen investeren”

Kempen -

De campingsector in de Kempen zit duidelijk in de lift. Door de coronacrisis stelde de vzw Kempen Campings de voorbije twee jaar een sterke groei vast. Camping Houtum in Kasterlee bijvoorbeeld trok het aantal overnachtingen op van 11.437 in 2019 naar 27.500 in 2021. “Op veel Kempense campings waait een frisse wind”, zegt Kris Quaghebeur van Kempen Campings. Hij verlengde zijn mandaat als voorzitter van de vzw.

Bart Van den Langenbergh

Een zeldzaam positief effect van de coronacrisis is het succes van het kampeertoerisme, ook in de Kempen. Dat stellen ze net voor de start van de paasvakantie ook vast bij de vzw Kempen Campings, een vereniging van Kempense uitbaters. Kris Quaghebeur, voormalig uitbater van de Baalse Hei in Turnhout, heeft zijn mandaat als voorzitter verlengd. Vic Van Eyck van Camping Houtum in Kasterlee is secretaris van de organisatie.

“Samen met mijn collega’s stel ik vast dat er niet meer echt een seizoensstart is”, zegt Vic Van Eyck. “We zien ook buiten de periode tussen paas- en herfstvakantie nog veel mensen die op de camping verblijven. Die cijfers zijn best indrukwekkend. Het niveau tussen 2019 en 2021 is meer dan verdubbeld. De stijging is daarom niet zo sterk voor de ganse sector maar van een verdubbeling kunnen we zeker spreken. Het gaat dan vaak om eigenaars van een camper of huurder van chalets of blokhutten. In het seizoen ontvangen we natuurlijk veel meer mensen. De trends van het moment zijn de mobilhomes en alles wat met glamping te maken heeft. Dat we in de lift zitten, staat echt wel vast.”

Door corona kiezen mensen bewust voor een vakantie dichtbij, in een gezonde en groene omgeving. De vzw wil dat effect verankeren en ziet een sleutelrol weggelegd voor voorzitter Kris Quaghebeur. “Ik heb het voordeel dat ik de sector zeer goed ken en tegelijkertijd altijd neutraal kan zijn, omdat ik geen zakelijk belang meer heb”, legt Quaghebeur uit.

Vic Van Eyck van Camping Houtum in Kasterlee. © BERT DE DEKEN

Frisse wind

De provincie besliste eerder al om met een kampeerpact het kamperen in de Kempen tot speerpunt van het beleid te maken. Ze wil met de vzw meewerken aan de verbetering van het aanbod. Zo komt er steun voor innovatie en wordt er gewerkt aan combiformules met naburige steden. Ook een gedigitaliseerd reservatiesysteem staat op het programma.

“Ik zie dat er op veel Kempense campings een frisse wind waait, vaak met jonge ondernemers die willen investeren, heel positief denken en vooral opportuniteiten zien”, legt Kris Quaghebeur uit. “Onze ambitie is duidelijk. Met onze prachtige kampeerterreinen willen wij het voortouw nemen in een campagne die er voor moet zorgen dat iedereen bij het begrip ‘vakantie in eigen land’ niet alleen denkt aan de kust of de Ardennen, maar ook aan de Kempen.”

Naast Kris Quaghebeur en Vic Van Eyck zijn ook Jean-Paul Kerssemeekers (De Schuur in Noorderwijk), Bart Verheyen (De Lilse Bergen in Gierle), Filip Van den Broeck (De Zeven Geitjes in Vorselaar) en Igor Geubelmans (Zilvermeer in Mol) bestuursleden van de vzw Kempen Campings.

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio