©  Joris Herregods

Doek valt voor Air Antwerp door corona, luchthaven zoekt nieuwe maatschappij

Air Antwerp stopt ermee. De luchtvaartmaatschappij die vloog tussen Antwerpen en Londen, is genekt door corona en wordt ontbonden. Dat heeft woordvoerder Yves Panneels aan Belga bevestigd. De luchthaven van Deurne zal op zoek gaan naar een nieuwe maatschappij die wil vliegen tussen Antwerpen en London City Airport.

blg, cm

Door het coronavirus kwam de maatschappij sinds maart vorig jaar bijna niet meer aan vliegen toe tussen Antwerpen en London City Airport, op een korte periode in het najaar van 2020 na. Het toerisme trekt stilaan wel aan, maar de prognoses voor de zakenreizen, de corebusiness van de maatschappij, zijn niet zo goed.

“Daarom heeft de raad van bestuur van Air Antwerp beslist om de operationele activiteiten van de regionale luchtvaartmaatschappij volledig stop te zetten en de vennootschap te ontbinden”, aldus de woordvoerder in een geschreven verklaring. De contracten van de negen werknemers, die tijdens de coronacrisis meestal tijdelijk werkloos waren, worden beëindigd.

September 2019

Air Antwerp begon in september 2019 te vliegen vanuit de luchthaven van Deurne naar London City Airport. “De eerste zes maanden verliepen erg goed, en tot corona begon zat de maatschappij volledig op het schema van het businessplan”, aldus Panneels. Maar toen de coronacrisis in maart 2020 in alle hevigheid losbarstte, moest ook Air Antwerp stoppen met vliegen.

In september werden de vluchten hervat, maar een nieuwe coronagolf maakte tweeënhalve maand later weer een eind aan de lijnvluchten. Er was op dit moment ook nog geen heropstartdatum vastgelegd.

Financiële reserves

“De financiële reserves van het jonge bedrijf waren sowieso beperkt”, aldus nog Panneels. “Om er terug bovenop te komen, zouden grote investeringen nodig geweest zijn. Een koper werd evenwel niet gevonden.” Daarom werd beslist de maatschappij te ontbinden.

Die ontbinding zal correct worden afgehandeld, klinkt het nog. “Het zeer beperkt aantal lopende boekingen zal worden terugbetaald en de contracten met alle leveranciers beëindigd in onderling akkoord.”

Air Antwerp werd opgericht door het Ierse CityJet en het Nederlandse KLM. Intussen was KLM nog de enige aandeelhouder. De regionale luchtvaartmaatschappij vloog met een Fokker 50.

Op zoek naar nieuwe maatschappij

Daarmee blijft op de Antwerpse luchthaven enkel nog TUI Fly over als maatschappij. Een verbinding met Londen is er niet meer. Omdat het gaat om een belangrijke route, zal gezocht worden naar een overnemer, klinkt het vrijdagavond bij de luchthaven van Deurne. “Dit is een mooie route, die vooral belangrijk is voor zakenmensen”, zegt luchthavencommandant Wim Verbist.

Ann Vanpraet, marketingmanager: “We hebben het zonet vernomen. We vinden dat uiteramate jammer dat de laan opnieuw stopt. Als luchthaven zijnw e wel op zoek naar een vervaging van die lijn, zo snel mogelijk.

De vervanging zal wel niet voor meteen zijn. “Nu is de situatie op Engeland niet zo goed, met mogelijk een derde coronagolf”, zegt marketingmanager Ann Vanpraet. “We zijn de markt wel al aan het afgaan, want het is voor Antwerpen een belangrijke verbinding, zeker voor het zakelijke verkeer.”

Vastgoed

Jobs in de regio