©  BELGA

Geopereerd en een positieve coronatest? U telt mee in ziekenhuisopnames

Hoewel het aantal ziekenhuisopnames de voorbije zeven dagen (tot en met zaterdag) gestegen is naar gemiddeld 44 per dag (een toename met 66% in vergelijking met de week voordien) verlopen de zaken in de ziekenhuizen in het Antwerpse normaal.

In het UZ Antwerpen, in Edegem, zijn zo’n tien patiënten met Covid-19 opgenomen. AZ Monica, met vestigingen in Deurne en Antwerpen, zit “nog steeds in ‘fase 0’”, zegt woordvoerster Lieve Dierickx. “Er is bij ons nog geen opschaling naar specifieke Covid-afdelingen. Mensen met ernstige klachten worden op de afdeling pneumologie opgenomen, tenzij ze een achterliggend probleem hebben. Iemand met hartproblemen en Covid-19 wordt bijvoorbeeld op cardiologie opgenomen.”

Mensen met een geplande opname, bijvoorbeeld voor een operatie, die voor opname positief testen op corona, worden later geopereerd en niet opgenomen als de ingreep niet heel dringend is. “Als de operatie wél levensnoodzakelijk is, wordt die wél uitgevoerd met voorzorgsmaatregelen”, legt Dierickx uit. Let wel: “Zo iemand wordt meegenomen in de cijfers van de ziekenhuisopnames voor Covid-19, terwijl dat dus zonder klachten kan zijn.”

Over hoeveel van zulke asymptomatische ziekenhuisopnames het in ons land zou kunnen gaan, is niet duidelijk. syma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio