Lopen met een mondmasker is niet verplicht als het risico op overdracht van het virus nagenoeg nihil is.  © Nattida-Jayne Kanyachalao

OVERZICHT. Mondmasker níét verplicht tijdens intensief sporten: alle maatregelen in provincie Antwerpen op een rij

Antwerpen -

Antwerps gouverneur Cathy Berx heeft woensdag de nieuwe coronamaatregelen in de provincie Antwerpen verduidelijkt. Zo is het dragen van een mondmasker tijdens intensief sporten dan toch niet verplicht “als het risico op overdracht van het virus nagenoeg nihil is”. Een overzicht.

“Gelet op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie dat intensief sporten met mondneusbedekking een gezondheidsrisico inhoudt, geldt de verplichting voor een mondmasker niet tijdens het intensief sporten”, zo verduidelijkt Antwerps gouverneur Cathy Berx in een persbericht.

“Dit op voorwaarde dat de sport beoefend wordt in daartoe bestemde sportinfrastructuur en/of op plaatsen en momenten waarop het risico op overdracht van het virus nagenoeg nihil is door de kortstondigheid van het eerder occasioneel kruisen of passeren van een personen.”

Sporten in groepsverband met meer dan 10 personen worden verboden voor sporters boven de 18 jaar. Alleen ‘contactloos sporten’ is dus toegestaan.

© atv

Mondmasker

Iedereen boven de 12 jaar moet verplicht een mondmasker dragen op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van anderhalve meter niet kan worden gewaarborgd. Dat geldt dus niet voor intensief sporten en tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer.

Iedereen boven de 12 jaar moet wel altijd verplicht een mondmasker of elk ander alternatief in stof bij zich hebben op het openbaar domein en elke private maar voor het publiek toegankelijke plaats. Dat masker moet mond én neus bedekken.

Het verkopen van alcohol voor meeneemgebruik is verboden tussen 22.00 uur en 06.00 uur. Samenscholingen van meer dan tien personen zijn verboden in de openbare ruimte.

Avondklok

Vanaf woensdag zijn heel wat maatregelen van kracht in de hele provincie Antwerpen. Er geldt een avondklok tussen 23.30 uur en 6.00 uur. Iedereen moet thuis zijn tussen 23.30u en 6.00u, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen zoals bijvoorbeeld verplaatsingen van of naar het werk, om dringende medische redenen of bij vertrek naar of terugkeer uit vakantie. Cafés en restaurants sluiten om 23.00 uur.

Horecazaken

In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter.

In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot vier personen of tot een gezelschap dat bestaat uit personen die behoren tot eenzelfde gezin. Individuele registratie in horecazaken is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende vier weken worden bijgehouden.

Voor alle markten gelden dezelfde regels als voor winkels. Marktbezoekers winkelen individueel of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of een begeleider wanneer men hulpbehoevend is en niet langer dan 30 minuten. Kramen die gericht zijn op consumptie ter plaatse zijn verboden.

Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit omwille van de aard van de activiteit en functie, volstrekt onmogelijk of onwenselijk is.

In de meest getroffen zone (Aartselaar, Antwerpen, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Stabroek, Schelle, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zwijndrecht) worden ook nog bijkomende maatregelen genomen. Zo zijn alle publieksevenementen en feesten verboden en moeten feestzalen sluiten, tenzij voor uitvaartceremonies. Alle kermissen zijn verboden en alle fitnesscentra moeten sluiten.

 jtp