woensdag, 16 april 2014
aanmelden
Helder 2° / 15° Helder

Erosie zet natuurgebied Burchtse Weel droog

erosie zet natuurgebied burchtse weel droog

10/08/'11 Linkeroever (2050) Het kersverse natuurgebied Burchtse Weel kent sinds enkele dagen geen eb en vloed meer. Oorzaak is een ernstige erosie boven de oude afwateringssluis. Wie voorbij de Burchtse Weel rijdt, merkt reeds enkele dagen dat er met het natuurgebied iets niet pluis is.

Sinds zowat een week volgt het begin dit jaar als overstromingsgebied heraangelegde natuurgebied niet meer de getijden van de dertig meter verder gelegen Schelde. Binnen de kortste keren is de drooggevallen moddervlakte reeds groen aan het kleuren.

Die getijdenwerking was nu precies de inzet van de aanleg, vermits de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) deze oude plas als compensatie voor de havenuitbreiding in getijdengebied veranderde.

Instorting

Ter hoogte van de oude afwateringssluis, langs de kant van het aanpalende asielcentrum, is er een indrukwekkende instorting. In enkele weken tijd spoelden verschillende segmenten van een afwateringsbuis van de bovenliggende Koningin Astridlaan volledig weg en storten samen met tonnen zand én een volledige trap naar beneden.

Volgens ir. De Preter is de erosie nu onder controle, maar moest gewacht worden tot na het bouwverlof. Inmiddels is de aannemer ingeschakeld om te onderzoeken hoe de instorting kan worden hersteld. Dat moet gebeuren in samenspraak met opdrachtgever BAM en ingepast worden in het budget. Tot zolang blijft de getijdenwerking in de Burchtse Weel uitgeschakeld.

PVB

3 reactiesLees alle reacties | Reageer zelf
Meer nieuws uit linkeroever
Uw correspondent:
  • redactie Metropool
Wachtdiensten in Linkeroever
Bekijk de wachtdiensten
Powered by Inmemoriam.be Overlijdens in Linkeroever
Proost Julia
Proost Julia
85 jaar
gestorven op 14/04/2014
in ANTWERPEN
Van Dam Gerda
Van Dam Gerda
59 jaar
gestorven op 10/04/2014
in ANTWERPEN
Storms Ivonne
Storms Ivonne
90 jaar
gestorven op 10/04/2014
in ANTWERPEN
Meer