Jo Lernout vecht voor herstel van geloofwaardigheid

Print
"Wij hebben niets te verbergen. Wij zijn vaak katholieker geweest dan de paus", herhaalde Jo Lernout verscheidene keren. De medestichter van Lernout & Hauspie (L&H) werd woensdag voor de leeuwen van de internatonale financiële pers gegooid en probeerde wanhopig zijn geesteskind te beschermen tegen beschuldigingen van malafide praktijken en belangenvermenging.
BR>"Maar we begrijpen dat we niet begrepen worden. Onze structuur zit moeilijk in elkaar. En we zullen daaraan verhelpen", aldus nog Lernout.
De hele internationale financiële pers was gisteren present in Diegem. Van de roemruchte The Wall Street Journal over Reuters tot The Financial Times en >Bloomberg. Ze wilden allemaal horen hoe het management van L&H zich zou verdedigen.
In de afgelopen dagen waren aantijgingen gelanceerd als zou L&H obscure financiële constructies opgezet hebben die de winst- en verliesrekening en de balans van de onderneming artificieel zouden vertekend hebben. Eerst was er het verhaal als zouden de cijfers uit Korea niet kloppen. Later kwamen er nog vermoedens bovenop dat L&H vanuit Singapore via een aantal schimmige firma's zou opereren.
Als gevolg van een en ander was de koers van L&H de laatste dagen dramatisch gedaald van pakweg 30 dollar tot nog hooguit 12 dollar. Verleden jaar stond L&H zelfs nog meer dan 70 dollar gequoteerd.
Jo Lernout kwam alleen naar Brussel. Zijn levenslange compagnon Pol Hauspie was ziek. Hij had wel zijn nieuwe Amerikaanse afgevaardigd-bestuurder John Duerden naast zich, alsook zijn financieel manager Allan Forsey.
Lernout had het niet makkelijk. Helemaal niet. Hij begon met een emotioneel pleidooi pro domo en eindigde met de formele bevestiging dat L&H nooit verdachte operaties had opgezet. Alle constructies in het verre buitenland zouden legaal te zijn. "Ik kan alleen maar stellen: wat is er verkeerd van slim te zijn? Wij hebben een systeem van franchising opgezet zoals ook Microsoft en Cisco dat doen. Wij zijn de McDonald's van de spraaktechnologie. Verscheidene LDC's (language developing centers) betalen ons voor de overname van onze technologie."
Merkwaardig toch hoe vaak Jo Lernout het had over "onze" LDC's. Terwijl het nu net de bedoeling was om aan te tonen dat er geen link was tussen L&H en de bedrijven in kwestie.

Winst


John Duerden begon van zijn kant met een winstwaarschuwing. Hij stelde ten aanzien van de verraste financiële analisten dat er over het derde kwartaal een netto verlies zou zijn tussen de 165 en de 185 miljoen dollar. Dat heeft alles te maken met nieuw ingezette herstructureringen binnen de groep. Neen, niet met de gewijzigde boekhoudingssystemen onder druk van de huidige toestand.
Of er in de komende dagen gevaar voor bestaat dat L&H zou overgenomen worden? Lernout zelf ontkende niet. Alleen wist hij niet uit welke hoek de dreiging dan wel zou komen. Zélf was hij niet van plan om in de gegeven omstandigheden aandelen bij te kopen.
Wél zal geprobeerd worden om de vrij ingewikkelde structuur met L&H zelf, het Flanders Language Valley Fund (FLV Fund), de S.AI.L Trust en de L&H Investeringsmaatschappij sterker uiteen te halen. Alvast de L&H IC, het investeringsvehikel van Lernout en Huaspie zelf, zou opgedoekt worden.