Alles over rochelen, reutelen en hoesten

Er wordt weer wat afgesnift dezer dagen. Het huis ligt vol zakdoekjes en overal zie je mensen hevig niezen, hoesten, kuchen, blaffen, rochelen en reutelen. Een enige gelegenheid om wat feiten en verzinsels over de verkoudheid op een rij te zetten.
BR>

WAAR


De hoogste concentraties van verkoudheidsvirussen zitten onder je vingernagels.
Je handen dikwijls wassen is daarom een uitstekend middel om te voorkomen dat je een verkoudheid krijgt. Het virus kan twee uur overleven op een vlak oppervlak zoals een tafel of een telefoon.

NIET WAAR


Je krijgt altijd een verkoudheid over van iemand die van dichtbij niest of hoest.
Het is waarschijnlijker dat je besmet raakt door iemand die je nog nooit hebt gezien, maar die vóór je de handdoek, de deurknop of de leuning van de tram of bus heeft vastgehouden. Zodra je vingers besmet zijn en je in je ogen wrijft of aan je neus, zal het virus je lichaam binnendringen. Onderzoek heeft aangetoond dat een simpele bezigheid als kaartspelen het besmettingsgevaar dramatisch verhoogt.

WAAR


Na een verkoudheid moet je je tandenborstel vervangen.
Als je begint te genezen van je verkoudheid, gooi dan je tandenborstel weg en pak een nieuwe. Dit verlaagt het risico op het instandhouden van de symptomen, want het virus kampeert in je oude tandenborstel.

NIET WAAR


Als je verkouden bent, moet je flink eten. Heb je koorts, dan moet je honger lijden.
Voedzame warme drank en soep (beter dan vast voedsel) is wat je in beide gevallen nodig hebt. Warme vloeistoffen verhogen de temperatuur in de neus en de mond. Virussen houden van constante temperaturen en de warmte helpt hen sneller dan normaal uit te roeien. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de traditionele kippensoep het beste is. Naast de warmte van de soep zijn er de vetten, de kruiden en het water die samen het taaie slijm oplossen. Voeg royaal look toe. Look is heel efficiënt tegen virussen en bacteriën. Warme kruiden zoals chilipoeder, cayenne en gember kunnen verhinderen dat een verkoudheid aansleept en op bronchitis uitdraait.

WAAR


Stress houdt een verkoudheid af.
Onderzoek wijst uit dat stress kan zorgen voor een verdubbeld risico op verkoudheden. Maar zolang we onder de stress zitten, blijft de verkoudheid weg. Maar wanneer we het rustiger aandoen (bijvoorbeeld tijdens enkele dagen vakantie) steekt het virus de kop op. De reden hiervoor ligt naar het schijnt bij onze voorouders, de jagers-verzamelaars, die het zich niet konden veroorloven verzwakt te zijn door ziekte terwijl er gevaar dreigde. Hun lichaam ging even in hogere versnelling tot het gevaar geweken was. Pas daarna gaf het toe aan de infectie.

NIET WAAR


Voorgeschreven medicijnen zijn beter dan medicijnen die je vrij kan krijgen.
Beide zijn efficiënt omdat ze vaak dezelfde actieve bestanddelen hebben. Medicijnen hebben echter geen afweer tegen de infectie zelf en bestrijden alleen de symptomen. Ook antibiotica helpt niet tegen het virus. Je krijgt alleen antibiotica als de verkoudheid een bijkomende infectie wordt zoals bronchitis.

WAAR


De incubatietijd (tijd tussen het opnemen van het virus en het uitbreken van de ziekte) van een verkoudheid ligt tussen 12 uur en 5 dagen.
De verkoudheid zelf duurt gewoonlijk tussen 7 en 10 dagen, terwijl het niezen minder wordt tijdens de eerste dagen. In een mensenleven loop je zo'n 200 verkoudheden op die elk een week duren. Zo lopen we drie jaar van ons leven sniffend en hoestend rond.

NIET WAAR


Als je in de tocht zit of geen jas draagt, kan je een verkoudheid oplopen.
Blootstelling aan hevige kou kan longonsteking veroorzaken, maar een verkoudheid is een virus en krijg je dus niet op die manier.

WAAR


Een niesbui kan de ziektekiemen 10 meter ver verspreiden.
In een zakdoek niezen - beter dan in je hand - helpt de verspreiding tegen te gaan.

NIET WAAR


An apple a day, keeps the doctor away.
Het is waar dat vitamine C die je in alle soorten fruit terugvindt het immuunsysteem helpt verstevigen, maar het kan niet echt een verkoudheid voorkomen, of enige andere ziekte. Zelfs mega-dosissen vitamine C kunnen geen griep of verkoudheid voorkomen.

WAAR


Wie verkouden is, drinkt beter geen melk.
Melk voedt het slijm in de neus, dus als je minder melkproducten gebruikt, verhinder je ook het aanmaken van slijm. Dit vermindert de miserie van een verstopte neus of een loopneus.

NIET WAAR


Niet-rokers hebben minder verkoudheden dan rokers.
Er is geen onderzoek dat bewijst dat dit waar is, maar vergelijkingen tonen wel aan dat de symptomen bij rokers langer duren en vlugger leiden tot bijkomende infecties.

WAAR


Alcohol helpt.
Alcohol helpt als anti-ontstekingsmiddel op de slijmvliezen. Maar blijf bij één glas per dag: meer ervan vernietigt de vitamine C in het lichaam dat het immuunsysteem helpt versterken.

NIET WAAR


Je kan een verkoudheid niet stoppen eens ze is begonnen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat supplementen de ziektetijd verkorten wanneer ze ingenomen worden bij het opduiken van de eerste symptomen. Het lichaam heeft zink nodig om vitamine A te kunnen opslaan, vitaal om infecties tegen te gaan. Zink is ook goed voor het immuunsyssteem. Oesters zijn rijk aan zink. En voeg daarbij nog een schijfje citroen voor de vitamine C.

WAAR


Stoffen zakdoeken zijn een perfecte broeihaard voor bacteriën.
Tegen de tijd dat je je zakdoek in en uit je zak of handtas hebt genomen, hebben de ziektekiemen zich al vermenigvuldigd en andere zaken aangetast waarmee ze in contact zijn gekomen.

NIET WAAR


Je kunt dezelfde verkoudheid twee keer krijgen.
Er bestaan ongeveer 200 verkoudheidsvirussen en we krijgen er gewoonlijk twee of drie van de 20 waarmee we in contact komen elke winter. Je lichaam heeft nochtans een immuunantwoord ontwikkeld tegen de tijd dat de verkoudheid voorbij is, waardoor je nooit twee keer hetzelfde virus kunt krijgen.

WAAR


Vitamine A beschermt tegen infectie.
Een recente studie waarbij kinderen kleine dagelijkse hoeveelheden vitamine A kregen, resulteerde in 22 procent minder verkoudheden en griep in dezelfde groep.

NIET WAAR


Hoe ouder je wordt, hoe gemakkelijker je verkoudheden krijgt. Kinderen krijgen tot acht keer per jaar een verkoudheid. Volwassenen twee tot drie keer. Tegen de tijd dat je 75 bent, heb je zoveel verkoudheden gehad dat je normalerwijze immuun bent geworden tegen de gewone verkoudheid.

WAAR


Als je niest, zie je even niets.
Het is onmogelijk te niezen en je ogen open te houden. Dat komt omdat de ogen en de neus tot hetzelfde netwerk horen. Als we onze oogleden sluiten, zullen bij het niezen tranen in de ogen worden gepompt om ze zo uit te spoelen.

NIET WAAR


Rust helpt een verkoudheid snel te genezen.
Lichaamsbeweging en frisse lucht zullen je herstel bespoedigen.