Als uw hamertenen uw voeten uithangen

Print
Terwijl in Amerika al sinds 1911 een academische opleiding bestaat voor podologen, hinkt België nog altijd achterop. Wie hier een meer dan normale interesse in de voet heeft, moet de opleiding orthopedie volgen. "Wat spijtig is", benadrukt Michel Mariën. Deze Antwerpse podoloog ontwikkelde een nieuwe techniek om voetproblemen te behandelen. Maar omdat de beroepsvereniging voor orthopedisten en bandagisten dwarszit, krijgen zijn patiënten niets terugbetaald. Na zijn humaniora wilde Michel Mariën zich specialiseren in de voet.
BR>De enige opleiding die daarvoor in ons land bestaat, orthopedie, is er een die is gebaseerd op leercontract. En daarvoor was Mariën, met zijn 18 jaar, te oud. Daarom trok hij naar Frankrijk, Nederland en Engeland. "In Engeland hadden ze toen net de Amerikaanse methode overgenomen. In de Verenigde Staten worden namelijk al sinds 1911 voetartsen opgeleid zoals hier tandartsen." Na zijn opleiding in het buitenland keerde Mariën terug naar België. Met zijn diploma stond hij hier nergens. "Wie hier iets aan zijn voeten heeft, gaat met zijn probleem naar de pedicure of naar de orthopedist. Maar die opleidingen staan vijftig jaar achter. Ik ben dus terechtgekomen als assistent bij een chirurg in Lier. Omdat we merkten dat niet alle chirurgische ingrepen om voeten te corrigeren lukten, heb ik een nieuwe techniek ontwikkeld om voetproblemen te behandelen."
De nieuwe techniek, die Mariën de functionele zool doopte, keert zich tegen het gebruik van steunzolen. "Met een steunzool behandel je geen probleem", legt hij uit. "Zoals de naam het al verraadt, steunt zo'n ding enkel. Het is als met een bril. Je ziet er beter mee, maar het neemt het probleem niet weg. Met mijn functionele zolen lopen de mensen niet alleen beter, de problemen worden na verloop van tijd ook minder."

Knutselen


Wat Mariën vooral stoort aan het gebruik van steunzolen, is het feit dat deze bijna allemaal in de fabriek worden gemaakt. Terwijl iedere mens andere voeten heeft. "Zo kreeg ik laatst een patiënt binnen die al jaren steunzolen draagt. Omdat hij last blééf hebben, kwam hij bij mij terecht. Wat bleek? In tegenstelling tot de meesten, liep die man op de buitenkant van zijn voeten. Omdat voor die minderheidsgroep in de fabrieken géén steunzolen worden gemaakt, hadden ze hem zolen geven voor mensen die op de binnenkant van hun voeten lopen. Met als gevolg dat die man nog erger op de buitenkant van zijn voeten liep natuurlijk."
Voor die mensen maakt Mariën functionele zolen. Hij gaat daarvoor af op de slijtage van de schoenen die ze dragen en maakt, na onderzoek, een afdruk. Aan de hand van die afdruk maakt hij ten slotte de zolen. Hij gaat ervan uit dat de voet, de enkel, de knie en de heup met elkaar in verbinding staan. "Ik studeer graag én ik knutsel graag", lacht de podoloog. "En dat is ook nodig. Want omdat de techniek helemaal nieuw is, heb ik ook het gereedschap dat nodig is om de zolen te maken, zelf moeten maken."
Podoloog Michel Mariën, tel. 03/237.52.94.

Siliconen corrigeren knobbels


ANTWERPEN - Kromme tenen en knobbels corrigeren, gebeurt vaak chirurgisch. Met de techniek van Michel Mariën zou zo'n ingreep kunnen worden vermeden. Met behulp van siliconen, die ook in de esthetische chirurgie worden gebruikt, neemt Mariën de druk weg van de probleempunten aan de voet. "Ik maak eerst een gipsafdruk van de voet en daarover maak ik dan een siliconenhuls. Daar kunnen de patiënten vaak jaren mee voort. Laatst kreeg ik telefoon van een vrouw die een knobbel aan de zijkant van haar grote teen had en bij mij op consultatie was geweest. Ze kloeg dat het siliconenomhulseltje dubbel zat wanneer ze haar schoenen aandeed. Hoe kwam dat? Omdat de knobbel al in die mate was geminderd dat het omhulsel te groot was geworden."