Sp.a en Spirit niet opgezet met houding Mieke Vogels

Print
”Mieke Vogels zou beter haar twee groene schepenen in Antwerpen steunen in plaats van ruzie te stoken”, zegt de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (sp.a).
Die reageert hiermee op Vogels’ uitspraak dat er geen kartel tussen sp.a en Groen! komt in de stad. En dat is volgens diezelfde Vogels de schuld van de sp.a. Mieke Vogels haalde maandag in de krant De Morgen zwaar uit naar de sp.a. ”Het kartel is van de baan, maar dat durft Patrick Janssens nog niet zeggen. Onder zijn leiding is de sp.a naar rechts opgeschoven. Als de VLD uit de bocht gaat, hoor je Janssens niet.”

Johan Malcorps, de Antwerpse voorzitter van Groen!, zegt dat het kartel niet meer dan een ”virtuele discussie” is. ”De signalen die wij vanuit de sp.a krijgen, bieden niet meteen een perspectief. Patrick Janssens wil de beslissing over een kartel zolang mogelijk uitstellen, maar dat is niet realistisch.”

De groenen stellen hun deadline op 10 december van dit jaar. ”Dan is ons partijcongres en willen we weten waar we aan toe zijn. Gaan we alleen of in een kartel naar de kiezer? In 2006 moeten we ons met de kiezer bezighouden en niet met elkaar”, zegt Johan Malcorps.

Burgemeester Patrick Janssens zegt dat er nu andere dingen aan de orde zijn dan de verkiezingen. ”We staan voor de begroting en willen het bestuursakkoord op een goede manier uitvoeren. Dat is voor Antwerpen van groot belang. Mieke Vogels heeft, sinds ze minister af is, blijkbaar te veel tijd. Maar dat geldt niet voor ons. Wij willen de stad besturen. Het is dan ook jammer dat Vogels partijen die met elkaar samenwerken, tegen elkaar probeert op te zetten.”

Ondertussen mengt ook Spirit, de nationale kartelpartner van sp.a, zich in het debat. ”Wij vinden het ‘njet’ van Vogels spijtig maar niet verrasend. De uitspraken die Groen! de afgelopen maanden heeft gedaan, zijn niet van die aard om veel geloof te hechten aan de eerlijke bedoelingen van de partij”, zegt Joris Giebens, voorzitter van Spirit- Antwerpen.

Joris Giebens zegt verder niet te begrijpen waarom Groen! kartelgesprekken tussen sp.a en Spirit als een hindernis beschouwt. ”Wij gaan eind oktober met de sp.a rond de tafel zitten. Een logisch gesprek, omdat beide partijen op nationaal vlak al een kartel vormen. We beginnen dus niet vanaf nul.”