Goedkoop energietarief uitgebreid naar weekend

Print
De Vlaamse regering heeft vrijdag op voorstel van minister van Energie Kris Peeters een voorontwerp van besluit goedgekeurd dat het goedkope elektriciteitstarief tijdens de nacht uitbreidt tot heel het weekend. De maatregel geldt enkel voor huishoudens en bedrijven die over een tweevoudige meter beschikken.
Zowel 's nachts als tijdens het weekend overdag ligt de productie en de import van stroom hoger dan de vraag. Om dit te wijzigen, bestaat er voor 's nachts al een goedkoper tarief.

Om de vraag ook tijdens de daluren van het weekend op te krikken, stelt minister Peeters nu voor om dat goedkoop tarief ook dan te laten gelden. Het goedkopere tarief geldt dus voortaan tijdens heel het weekend, weliswaar enkel voor huishoudens en bedrijven die over een tweevoudige meter beschikken. Peeters verbood de distributienetbeheerders de kost van de maatregel te verhalen op verbruikers en bedrijven die een enkelvoudige meter hebben.

Volgens de CD&V-minister slaat de regering met de maatregel vier vliegen in één klap. "Een goedkopere energiefactuur, minder nachtlawaai en dus meer comfort 's nachts, een bijkomende uitnodiging om van een enkelvoudige naar een tweevoudige meter over te schakelen en een beperking van de stijging van het piekvermogen".