Ellenlange wachtlijsten voor lessen Nederlands in Antwerpen

Print
Het Centrum voor Basiseducatie en het Huis van het Nederlands in Antwerpen, die cursussen Nederlands voor anderstaligen organiseren, trekken aan de alarmbel. Het aanbod Nederlandse lessen moet dringend omhoog om de ellenlange wachtlijsten weg te werken.
De organisaties vragen de Vlaamse overheid om meer middelen.

Laaggeschoolden die wachten op een cursus Nederlands hebben geen garantie dat ze in september kunnen starten met een opleiding. Momenteel staan er 1.170 mensen op een wachtlijst. "Sommigen stonden rond deze tijd vorig jaar ook al op een wachtlijst", zegt Frieke Van Zundert, coördinator van het Huis van het Nederlands.

Daarnaast zijn er nog een 800-tal mensen die wachten op een test om hun niveau te bepalen. "En eind augustus, begin september kennen we meestal een zeer intensieve periode, zodat er dan wellicht meer dan 2.000 wachtenden zullen zijn", zegt Van Zundert.

Volgens beide organisaties is de situatie onhoudbaar. Ze vragen de Vlaamse overheid om meer rekening te houden met de grootstedelijke context en meer middelen vrij te maken. Ook wijzen ze erop dat Nederlands leren voor nieuwkomers binnenkort verplicht wordt.