Meer kans om darmkanker te overleven

Elk jaar zijn er 4200 nieuwe patiënten met darmkanker in België, van wie er gemiddeld 2000 overlijden. Het gaat dus om een veel voorkomende vorm van kanker met relatief lage overlevingskansen. Maar er is vooruitgang. Een nieuwe standaardbehandeling, voorgesteld op een congres in Orlando, zou ook bij uitgezaaide darmkankers uitkomst bieden.
BR>
Darm- of colorectale kanker is de derde meest voorkomende kanker bij mannen, na long en prostaat, en de tweede bij vrouwen, na borstkanker. Maar de publieke opinie maakt er zich in verhouding veel minder druk om. "En dat is onverantwoord", zegt darmkankerspecialist Eric Van Cutsem (UZ Gasthuisberg). "Het gaat om een bijzonder agressieve kanker. Slechts 50% van de patiënten overleeft vijf jaar later."

Toch is professor Van Cutsem optimistisch teruggekeerd van het congres in Orlando, waarop nieuwe behandelingsstrategieën werden voorgesteld. "De overlevingskansen zijn gestegen. En de komende jaren zijn nog meer doorbraken te verwachten inzake medicatie."

Drempel

Darmkanker komt vooral voor boven de leeftijd van 50-60 jaar, maar kan ook jongere mensen treffen. "Bij twee op de tien patiënten is er een duidelijke familiale belasting", legt professor Van Cutsem uit. "Maar bij 80% zijn er andere factoren in het spel. Voeding speelt zeker een rol - weinig vezels, veel vet, overgewicht, tekort aan vitaminen - maar is zeker niet altijd de oorzaak."

De ziekte manifesteert zich in het begin door bloedverlies via de aars, veranderingen inzake stoelgang, buikpijn, vermagering en bloedarmoede. In de darm ontwikkelt zich een goedaardige poliep, die na verloop van tijd kan ontaarden in een tumor, met kans op uitzaaiingen.

"Vroeger bestond er een zeker schaamtegevoel om met deze darmproblemen naar de dokter te gaan, maar ondertussen is de drempel gelukkig verlaagd", aldus Eric Van Cutsem. "Manueel onderzoek is nu trouwens vervangen door endoscopie of kijkbuisonderzoek."

Behandeling

De basisbehandeling van darmkanker is chirurgie, waarbij de tumor operatief wordt verwijderd. "Daarbij moet een aantal patiënten ook een behandeling met chemotherapie volgen, wat de kans op hervallen aanzienlijk verkleint."

"Patiënten bij wie de kanker is uitgezaaid, hebben een gemiddelde overlevingskans van amper zes maanden. Vooral voor deze categorie patiënten is er goed nieuws, dankzij twee recente geneesmiddelen, campto en eloxatine. Onderzoekingen hebben zopas aangetoond dat een combinatietherapie aanzienlijk betere resultaten oplevert dan de klassieke chemotherapie. We kunnen de symptomen beter onder controle houden en de evolutie van de tumor blokkeren, zodat de gemiddelde overlevingskansen aanzienlijk zijn verlengd en de levenskwaliteit veel beter is."

Bovendien zit er een nieuwe generatie geneesmiddelen in de pijplijn, die het mogelijk zullen maken met darmkanker te overleven. "Het gaat om geneesmiddelen die rechtstreeks inwerken op de eiwitten van de tumorcellen. Met als groot voordeel dat er minder neveneffecten zijn. Ik voorzie dat ze binnen de twee, drie jaar op de markt komen."