Prins Laurent opent Antwerpse dierenkliniek

Print
DISPENSARIUMOp 2 oktober starten aan de Sint- Bernardsesteenweg in Hoboken de consultaties van het Dierendispensarium 'Nello en Patrasche'. In die dierenkliniek worden de zieke of gewonde gezelschapsdieren van kansarmen gratis behandeld. Het derde dierendispensarium van de Stichting Prins Laurent is vandaag, zaterdag, ingehuldigd door prins Laurent.
BR>
'Nello en Patrasche' is 140 vierkante meter groot en beschikt over een wachtzaal, twee consultatieruimtes, een operatiezaal, een radiologiekamer, een 'intensive care' voor zeven dieren tegelijk én een tuin om de beestjes in uit te laten.

In totaal heeft de Stichting 7 miljoen frank geïnvesteerd in de kliniek-inrichting. Het pand aan de Sint-Bernardsesteenweg is eigendom van de stad Antwerpen. Het allernieuwste materiaal wordt gebruikt door één dierenarts en zijn assistent. In de toekomst breidt de kliniek wellicht uit. "We denken zelfs aan een autobus waarmee consultaties-aan-huis kunnen gebeuren bij mensen die moeilijk te been zijn", verklapt prins Laurent.

In het dispensarium in Brussel, dat in 1996 opende, zijn reeds dik 10.000 (vooral) honden en katten verzorgd. Dagelijks passeren ongeveer 20 dieren in de kliniek. Het dispensarium van Luik (gestart in 1997) behandelde al dik 5.000 zieke of gewonde dieren. Die cijfers bewijzen volgens de Stichting de nood aan gratis hulpverlening en de evidentie van het bestaan van dispensaria. "Het gaat hier wel degelijk over een reële sociale behoefte", benadrukt de prins. "Bovendien is het dispensarium er niet alleen voor de dieren, maar ook en vooral voor de minstbedeelden in de maatschappij."

De Stichting pakt vandaag nog uit met meer goed nieuws voor de dieren en hun baasjes. Waar de gratis hulpverlening eerder beperkt was tot curatieve zorgverstrekking (consultaties, medicatie en chirurgie), mogen de dispensaria nu ook aan preventie doen (vaccinaties, sterilisatie en castratie).

Voordien bestempelde de Orde van Dierenartsen gratis preventie als onwettige concurrentie. De Stichting Prins Laurent is verheugd over het uiteindelijke fiat van de Orde. "Wie geen geld heeft voor de basisverzorging van zijn gezelschapsdier, kan evenmin naar een dure privé-dierenartsenpraktijk voor preventie", klinkt het. De dierenkliniek van Antwerpen (net zoals die van Brussel en Luik) biedt gratis zorgen aan aan mensen (kansarmen, daklozen, bejaarden, bestaansminimumtrekkers) van wie het maandelijks inkomen lager ligt dan 26.000 frank (644,52 euro) voor alleenstaanden en 33.000 frank (818,04 euro) voor gezinnen. Niet enkel de inwoners van Antwerpen kunnen met hun dier naar de kliniek, maar ook al wie in België verblijft.