Nederlandse minister stapt op na leugen over ontmoeting met Poetin

Print
Nederlandse minister stapt op na leugen over ontmoeting met Poetin

Foto: AP

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra stapt op. Dat heeft hij in de Tweede Kamer aangekondigd.

Halbe Zijlstra had gelogen over een ontmoeting die hij in 2006 zou hebben gehad met de Russische president, Vladimir Poetin. In de Tweede Kamer sprak hij van “de grootste fout uit zijn politieke bestaan”. “Nederland verdient een minister van Buitenlandse Zaken die boven elke twijfel verheven is.” De minister zag nog maar één oplossing: aftreden. Zijlstra was erg emotioneel bij zijn verklaring voor de parlementsleden.

Op het VVD-congres in mei 2016 waarschuwde Zijlstra voor een oorlog met Rusland. Hij liet toen weten dat hij begin 2006 aanwezig was “in de datsja van Vladimir Poetin”. Daar zou Poetin gesproken hebben over plannen voor een Groot-Rusland. Dat blijkt niet juist. Hij had het verhaal gehoord van de voormalige Shell-topman Jeroen van de Veer.

Door de leugen werd de druk om op te stappen erg groot. Een minister van Buitenlandse Zaken die op een leugen betrapt wordt, krijgt het moeilijk op het internationale toneel, zeker ook omdat de leugen verband houdt met Rusland dat wordt weggezet als een imperialistische mogendheid.