Twee Belgische kinderen vermist tussen jihadisten in Syrië

Print
Twee Belgische kinderen vermist tussen jihadisten in Syrië

Foto: Photo News

Twee Belgische kinderen van 9 en 12 jaar leven als wezen tussen de jihadisten in Syrië. Hun ouders sleurden hen drie jaar geleden mee naar het oorlogsgebied, maar die zijn beiden gesneuveld ondertussen. Het ziet er niet naar uit dat de jongen en het meisje snel gerepatrieerd worden.

De vader, Fouad B.Z. uit Anderlecht, werd in juli 2015 gedood nabij Raqqa. Nu hebben de grootouders het bericht gekregen dat ook de moeder van de kinderen gestorven is. Zij zou vorige week om het leven gekomen zijn bij een bombardement.

De voorbije dagen hebben de grootouders via een tussenpersoon aangeklopt bij Buitenlandse Zaken en bij het federaal parket. Ze dringen erop aan dat hun kleinkinderen opgespoord en weer naar België overgebracht worden. “Het is onze taak om Syriëstrijders internationaal te seinen en hen te laten uitleveren als ze worden opgepakt. Maar kinderen redden die door hun ouders zélf in de problemen gebracht zijn, doordat die naar Syrië trokken: dat is niét onze rol”, zegt Eric Van Der Sypt van het federaal parket.

Buitenlandse Zaken heeft de achtergebleven familie in Brussel in contact gebracht met het Internationale Rode Kruis. Dat spoort mensen op in Irak en Syrië. Buitenlandse Zaken en de ambassades van België in Jordanië en Libanon volgen het dossier van nabij op.

Het Rode Kruis bevestigt donderdag dat het in contact staat met de familie van de twee Belgische kinderen. Omwille van veiligheidsredenen en uit respect voor de familie wil het Rode Kruis voorlopig geen verdere commentaar kwijt over het dossier, aldus een woordvoerster.