Verhuis VS-ambassade: Israël waarschuwt Palestijnen dat ze geen amok moeten maken

Print
Verhuis VS-ambassade: Israël waarschuwt Palestijnen dat ze geen amok moeten maken

Foto: EPA

Palestijnen die willen protesteren tegen de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump om de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen, denken beter twee keer na, waarschuwt de Israëlische minister voor de Geheime Diensten. “Ik stel voor dat ze geen spanningen creëren en deze weg niet inslaan”, zei Israël Katz woensdag. “Gewelddadige protesten zouden een grote vergissing zijn van de Palestijnse Autoriteiten.”

Dat er dinsdagavond op verschillende plaatsen Palestijnen afbeeldingen van Trump in brand staken, zal de Amerikaanse president niet van de wijs brengen. “Hij gelooft dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël moet zijn”, aldus nog Katz.

Zowel in de moslimwereld als in het Westen wordt er minder hartelijk gereageerd op de aankondiging van Trump. Londen zegt bezorgd te zijn over de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De Duitse regering waarschuwt in zijn reisadvies voor de regio dan weer voor protesten die kunnen plaatsvinden in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. “Gewelddadige schermutselingen kunnen niet uitgesloten worden”, klinkt het.

(belga)