Mysterieuze zwarte ringen duiken overal op en verbijsteren wetenschappers. Maar is er een logische verklaring voor?

Print

Mysterieuze zwarte ringen duiken overal op en verbijsteren wetenschappers. Maar is er een logische verklaring voor?

Na talloze andere waarnemingen over heel de wereld, doken onlangs nieuwe beelden op van een mysterieuze zwarte ring die boven een snelweg in Rusland zweefde. Hoewel wetenschappers tot nog toe geen idee hebben hoe de kringen in de lucht ontstaat, zijn ufologen erg enthousiast over het raadselachtige fenomeen. Eén Britse ufo-expert denkt echter dat hij een logische, aardse verklaring heeft voor het mysterie: “Rook uit een schoorsteen.”

Automobilisten waren onlangs geschokt toen ze een mysterieuze, zwarte kring in de lucht boven een snelweg nabij de Russische stad Krasnojarsk zagen verschijnen. Een koppeltje raakte in paniek toen ze de griezelige kring aan de hemel zagen verschijnen en filmden het bizarre fenomeen vanuit hun voertuig. “Een zwarte wolk”, schreeuwt een jonge vrouw in bovenstaande video. “Een zwarte ring in de lucht. Dit is eng!” Haar mannelijke metgezel kan dat alleen maar beamen, en stamelt dat de kring steeds groter wordt.

Het is echter niet de eerste keer dat het vreemde fenomeen wordt gezien, er zouden al verschillende waarnemingen zijn geweest over heel de wereld, van de Verenigde Staten tot Siberië. In april 2016 werd een duidelijke kring gezien boven het kasteel van Disneyland in Californië, en in juli dit jaar waren Britse automobilisten in paniek toen een zwarte kring boven de M62 verscheen, een snelweg in West Yorkshire.

De lokale brandweer en meteorologen onderzochten toen de bizarre waarneming in West Yorkshire, maar konden geen sluitende verklaring geven of de oorzaak van de kring achterhalen. In Disneyland werd ook geen verklaring gevonden voor wat getuigen beschreven als “het raarste” dat ze ooit zagen. “Het was groot, leek erg solide en kon geen kring van rook zijn, het was immers windstil”, aldus een getuige in 2016.

In Kazachstan kon zo’n kring al in 2015 worden gefilmd. De zwarte ring zweefde meer dan een kwartier in de lucht en verdween toen spoorloos. Dorpelingen waren ervan overtuigd dat het hier om sporen van buitenaards leven ging, hoewel lokale fysici beweerden dat het gewoon om een aswolk ging, ontstaan nadat iets groot werd verbrand op de grond.

Kazachse dorpelingen waren in 2015 overtuigd dat de kring een buitenaardse oorsprong had Video: Ruptly

Doorgang naar een andere dimensie

Ufologen wrijven zich echter al in de handen en enkelen onder hen verzonnen al de meest vergezochte theorieën: het zou een doorgang naar een andere dimensie kunnen zijn, de vluchtige sporen van een vliegende schotel of een buitenaardse entiteit.

De Britse Nick Pope, die in het verleden al ufo’s en andere mysterieuze waarnemingen onderzocht voor het Britse ministerie voor Defensie, heeft een meer ‘aardse’ verklaring voor het fenomeen: “Deze vreemde effecten ontstaan per toeval, of kunnen door de mens worden gemaakt.” Volgens de man worden de kringen gevormd door iets dat door een rookpluim van bijvoorbeeld een schoorsteen schiet, waardoor een “rook vortex” ontstaat, vergelijkbaar met kringetjes die worden geblazen met rook van een sigaret.

Pope stelt dan ook voor om eerst te kijken of er bepaalde evenementen in de buurt waren die dergelijke kringen kunnen verklaren, voordat er wilde speculaties of theorieën in het rond vliegen. In West Yorkshire werd er op de dag van de waarnemingen een beroemde veldslag nagespeeld, waarbij kanonnen werden afgevuurd. De rookpluimen van de kanonnen waren dus wellicht de oorzaak van alle paniek.

Het is echter niet bekend of de waarnemingen in Rusland en Disneyland Californië ook zo doodeenvoudig kunnen worden verklaard. Ufologen en believers houden het fenomeen nauwlettend in de gaten, en zullen hun uiterste best blijven doen om te bewijzen dat de mysterieuze zwarte kringen een buitenaardse oorsprong hebben.