Food

Zo word je sneller bediend aan een drukke bar

Print
Zo word je sneller bediend aan een drukke bar

Foto: Getty Images/iStockphoto

Vrijdagavond! Pintjes drinken! Uren aan de bar wachten om je bestelling door te geven! Al kan het ook anders, als u deze tips van barmannen om sneller besteld te worden in gedachten houdt.

Wie heeft het nog niet meegemaakt. Lang wachten aan de bar om een drankje te bestellen, terwijl de personen links en rechts van je meteen worden opgemerkt, of het barpersoneel meer aandacht aan elkaar besteedt om je smekende (en dorstige) blik op te merken.

Maar hoe kan je sneller de aandacht van een barman trekken zonder meteen als ongeduldig bestempeld te worden, om daarna nog wat langer op je drank te mogen wachten? De Britse krant The Independent sprokkelde tips bij mensen die de horeca door en door kennen.

Volgens horecaconsultant Angus Pride hangt veel af van de plaats waar je bent. ‘Heb je te maken met een professionele barman in een hippe bar waar een drankje wel wat mag kosten, of word je bediend door een student die geen ambitie heeft om verder op te klimmen in de horeca en enkel een centje wil bijverdienen? Bij een bar waar de toog even kleverig is als de vloer, kan je nu eenmaal geen topservice verwachten.’

Vervolgens moet je leren denken als een barman. ‘Barmannen hebben net als chef-koks een ego. Het zijn complexe wezens en het is bijna onmogelijk om hen correct te benaderen tijdens een drukke shift’, aldus Pride. ‘Je moet begrijpen dat barmannen vermoeide mensen zijn.’

Daarom is het vooral géén goed idee om met je geld te staan wapperen. ‘Het is onbeleefd en daardoor maak je de veronderstelling dat de barman enkel wordt gedreven door geld in plaats van zijn job goed te willen doen.’

Vrouwen eerst

‘Als er steeds andere mensen voor jou worden bediend aan de toog, probeer dan eens je hand lichtjes op te heffen’, luidt de raad van Rich Hunt, hoofdbarman van de Londense Mint Gun Club. ‘Maar waag het nooit om een barman erop te wijzen dat het jouw beurt is, of dat nu zo is of niet. Barmannen maken fouten, zeker tijdens een drukke shift. Geef ze wat krediet.’

Mannen die klagen dat vrouwen altijd eerst worden bediend, mogen van Hunt zelf wat galanter zijn. ‘Barmannen hebben goede manieren en in de horeca geldt ook nog steeds een zekere hoffelijkheid naar vrouwen toe. Een man die toelaat dat de vrouw naast hem eerst wordt bediend, verdient punten bij de barman en mag er bijna zeker van zijn dat zijn bestelling als volgende wordt opgenomen.’

Wat je zeker ook niet moet doen wanneer je dorst hebt en hoopt op een snelle bestelling: met je smartphone staan prullen, om gratis drankjes of korting vragen, roepen en met de armen zwaaien, met de vingers knippen of simpelweg aan het verkeerde deel van de bar staan wachten.

Eens je bestelling wordt opgenomen, kan vriendelijkheid garanderen dat je de volgende keer sneller wordt opgemerkt. Maar wees ook voorbereid. ‘Het is niet oké om je bestelling vier keer te veranderen omdat je enkele vrienden vergat te vragen wat zij willen drinken’, klinkt het bij Josh Ramsay, manager van The Blackbird in Edinburgh. Tevreden van de service? Geef de barman dan een mooie fooi om je dankbaarheid te benadrukken.

Niet te missen