Leterme na aardbeving in China: “Ik dacht dat mijn laatste uur geslagen had”

Print
Leterme na aardbeving in China: “Ik dacht dat mijn laatste uur geslagen had”

Yves Leterme verbleef afgelopen week in China toen het zuidwesten van het land getroffen werd door een zware aardbeving. De gewezen premier zag zijn hotel gedeeltelijk vernield worden. “Ik dacht even dat mijn laatste uur geslagen had”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Het hotel van Leterme was vlakbij de vallei van Jiuzhaigou, het epicentrum van de aardbeving. “Iets na negen uur ’s avonds begon alles te bewegen”, zegt Leterme vanuit Parijs, waar hij intussen weer is. “Ik had snel door dat het een aardbeving was. Op de negende en hoogste verdieping van Intercontinental Resort, een hotel met duizend kamers, zag ik in mijn kamer alles bewegen. Kasten vielen om en de tv ging van de muur. Dat was natuurlijk het ergste op die verdieping.”

Leterme kroop onder een donsdeken om scherpe voorwerpen te vermijden, “maar het leek alsof mijn bed onder mij verdween”, zegt hij. “Ik moest er snel weg en ben gevlucht via de nooduitgang op mijn blote voeten.”

Bij de aardbeving vielen uiteindelijk drie doden. “Er was enorme paniek. Toen in mijn kamer alles kapot ging, dacht ik toch even dat mijn laatste uur geslagen had. Ik heb het hotel via de nooduitgang kunnen verlaten op mijn blote voeten en ben nog een paar keer heel bang geweest. De volgende dag zijn we kunnen vertrekken.”