Food

Bekende chef lanceert app waarmee je in het wild kunt gaan plukken

Print
Bekende chef lanceert app waarmee je in het wild kunt gaan plukken

Foto: Isopix

René Redzepi, ooit de beste chef ter wereld met zijn restaurant Noma, heeft zonet de app Vild Mad gelanceerd. Daarmee wil hij mensen aanmoedigen om naar buiten te gaan en zelf kruiden en groen te gaan plukken in de natuur.

In de keuken van zijn Deense toprestaurant maakte René Redzepi wel vaker gebruik van mossen, paddenstoelen en kruiden die hij zelf ging plukken. Het werd een wereldwijde trend in heel wat gastronomische keukens, maar nu wil hij ook de doorsnee hobbykok en voornamelijk de kinderen aansporen om zelf te gaan oogsten in de natuur. Hij lanceerde daarom de app Vild Mad, wat in het Deens zoveel betekent als 'wild eten'. 

Belangrijk

"Het ABC van de natuur, de fauna en de flora, de patronen in de landschappen en de ritmes van de seizoenen leren kennen, is even belangrijk als wiskunde, leren lezen en leren schrijven. Zeker vandaag de dag, met mensen die denken dat chocomelk afkomstig is van bruine koeien", zegt Redzepi.  

Hij sloeg samen met de non-profitorganisatie MAD de handen in elkaar en werkte met hen vier jaar aan een tool die je in de natuur potentiële voedingsmiddelen kan laten ontdekken. "De app gidst de gebruiker door de landschappen en seizoenen, zoals het bos in de lente en de stad in de zomer. Zo kun je er alles ontdekken wat eetbaar is en aanraken, ruiken, proeven, plukken en ermee koken. Zou het niet leuker zijn om met de kinderen door het park te wandelen en ze te laten plukken in plaats van ze dat met snoep in de supermarkt te laten doen?", klinkt het.

Hoewel de app (met een Deense en een Engelse versie en verkrijgbaar voor iPhone en in Google Play) enkel de Deense natuur belicht, is de index aan eetbare planten, bessen, kruiden en paddenstoelen voor iedereen handig. Bovendien krijg je er heel wat recepten van de chef bovenop om ook effectief met die geplukte waren aan de slag te gaan. Redzepi hoopt trouwens van harte dat andere landen zijn voorbeeld zullen volgen.

 

 

Niet te missen