Maar liefst vijftig jaar vastgeketend, maar nu heeft deze olifant zijn vrijheid terug

Print

Maar liefst vijftig jaar vastgeketend, maar nu heeft deze olifant zijn vrijheid terug Video: Facebook

Ruim vijtig jaar vastgeketend in de buurt van een tempel. Dat was jarenlang het lot van Gajraj, een 70-jarige olifant uit de Indiase stad Satara. Maar sinds kort is hij uit zijn lijden verlost. Het dier is zaterdag aangekomen in het Wildlife SOS Olifantenverblijf waar hij nu eindelijk weer kan genieten van zijn vrijheid.

Gajraj werd al gevangengenomen sinds hij een kalf was. De olifant is deels blind, heeft zweren aan zijn poten en werd dagelijks mishandeld. Ook zijn slagtanden werden afgehakt. Lange tijd leek er geen einde te komen aan het leed, totdat Wildlife SOS in samenwerking met dierenorganisatie PETA een reddingsactie op poten zette.

Woensdag was het moment van de waarheid. Ze konden de eigenaar van de olifant overtuigen om zich over te geven, maar niettemin had het reddingsteam politiebescherming nodig. Honderden mensen blokkeerden immers het pad van het team door onder meer stenen te gooien. “Er was heel veel heisa toen we aankwamen”, aldus Kartick Satyanarayan van Wildlife SOS. “Waarom zou de lokale bevolking niet willen dat hij gered wordt? Hij is een icoon.”

Na een reis van 1500 kilometer kwam de olifant eindelijk aan in het olifantencentrum van Wildlife SOS. “Al na amper enkele minuten zagen we dat zijn gedrag was veranderd”, verklaarde Satyanarayan. “Gajraj was snel gewend aan zijn nieuwe omgeving. Hij begon meteen fruit te eten en een stofbad te nemen.”