VIDEO. Douane ontdekt bizarre smokkelwaar in bagage op luchthaven

Print

Douane ontdekt bizarre smokkelwaar in bagage op de luchthaven Video: Reuters

Douanebeambten van de luchthaven van Kuala Lumpur ontdekten maandag een grote hoeveelheid smokkelwaar toen ze enkele stukken bagage controleerden. In de koffers zaten maar liefst 330 levende schildpadden, die afkomstig zijn uit Madagaskar, Indië en Sri Lanka. De opmerkelijke vondst heeft een geschatte waarde van 250.000 euro.

De soorten schildpadden die werden gesmokkeld, zijn met uitsterven bedreigd en hebben een beschermde status. Volgens de Maleisische douane werden de levende reptielen beschreven als ‘stenen’ in het scheepsmanifest.

Maleisië is erg populair bij smokkelaars die bedriegde diersoorten verhandelen naar Aziatische landen, waardoor de douaniers regelmatig dergelijke pakketten onderscheppen. In april dit jaar vonden de ordediensten nog voor 51 kilo aan neushoornhoorns en schubben van schubdieren ter waarde van 1,8 miljoen euro.

De Maleisische douane is een onderzoek gestart naar de herkomst van de schildpadden, maar hebben voorlopig enkel verklaard dat de reptielen waarschijnlijk zijn verstuurd vanop Madagaskar. De smokkelaars gebruikten echter een vals adres, waardoor men momenteel nog in het duister tast.