Oscare waarschuwt: “Stop met de ‘Salt and Ice Challenge’”

Print

Eerst zout op je arm leggen, daarna ijs. Het is een nieuwe, gevaarlijke rage op het internet, die zware brandwonden veroorzaakt. “De zogenaamde Salt and Ice Challenge veroorzaakt levenslange littekens”, luidt het bij het nazorgcentrum voor brandwonden Oscare. Zij lanceren de campagne #keepchallengesfun.

De ‘challenge’ komt overgewaaid uit de VS en het Verenigd Koninkrijk, waar tal van filmpjes en foto’s circuleren onder de hashtag #saltandicechallenge en waar al honderden jongeren in het ziekenhuis belandden. “Ze leggen eerst zout en daarna geruime tijd ijs op hun polsen, armen of handen”, legt Peter Van Rossum van vzw Oscare uit. “Die combinatie leidt tot een chemische reactie, waardoor er temperaturen tot min twintig graden bereikt worden. De brandwonden die daarbij ontstaan, zijn vaak van tweede (blaasjes) en soms derde graad (open wonden). Beide leiden tot blijvende letsels.”

Oscare besloot een campagne op ­poten te zetten toen het verschillende telefoons kreeg van huis­artsen. “Blijkbaar heeft de hype­ ­finaal de oversteek naar Vlaanderen ­gemaakt en zijn er ook hier jongeren mee begonnen. We kunnen ze niet ­genoeg waarschuwen.”