Food

U wil vanavond worstenbroden en appelbollen maken? Probeer dan deze recepten eens

Print
U wil vanavond worstenbroden en appelbollen maken? Probeer dan deze recepten eens

Foto: PH

Verloren maandag is een traditie die vooral in het Antwerpse wordt gevierd en telkens plaatsvindt op de maandag na Driekoningen. Traditioneel staan die dag appelbollen en worstenbroodjes op het menu. Wie vandaag zelf wil bakken, kan met deze twee recepten aan de slag.

Appelbollen (via Njam!)

Ingrediënten:

  • 4  stevige appelen
  • 4  vierkante velletjes bladerdeeg
  • 2 tl kaneel
  • 4 el kristalsuiker
  • 1  ei, losgeklopt
  • poedersuiker

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de appels, boor het klokhuis eruit, en vul de holtes op met 1 eetlepel kristalsuiker en een halve theelepel kaneel per appel.
  • Neem een blaadje bladerdeeg en plaats de appel in het midden. Bevochtig de binnenkant van de 4 hoeken en vouw de hoeken naar elkaar toe. Kleef de hoeken aan mekaar vast.
  • Bestrijk de appelbol bovenaan met wat losgeklopt ei en bestrooi met poedersuiker.
  • Plaats de appelbollen op een ovenplaat met bakmatje of bakpapier, en bak 20 minuten.
  • Werk de appelbollen af door er nog een beetje extra poedersuiker over te strooien.

Worstenbrood (via VTM Koken)

Ingrediënten:

  • 1 eigeel
  • 1 vel bladerdeeg
  • 4 varkensworsten

Bereidingswijze:

  • Rol het bladerdeeg open en snijd het in 4. Neem een vierde van het bladerdeeg.
  • Neem een varkensworst en knijp de inhoud van de worst uit de darm. Rol het deeg zeer los rond de worst. Plooi de uiteinden om en kleef dicht met eigeel.
  • Bak op een ovenplaat in een oven van 170°C gedurende 10 à 15 minuten. Nadien nog vijf minuten op 180°C. 

 

 

Niet te missen