Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit artikel lezen? Meld je aan als abonnee, of start nu jouw gratis proefabonnement.

Dit artikel is exclusief voor abonnees. Lees gratis verder >

Van boeketjes tot modeshows van Dior: deze bloemenkunstenaar zegt nooit ‘nee’

Van boeketjes tot modeshows van Dior: deze bloemenkunstenaar zegt nooit ‘nee’

Foto: Walter Saenen

Mark Colle een bloemist noemen, is dit creatieve talent oneer aandoen. Kleine boeketjes, schitterende huwelijksfeesten, modeshows van Dior... hij doet het allemaal. “Ik heb nog nooit ‘nee’ tegen een project gezegd”, zegt hij in ons stadsmagazine CittA. Wij doken mee in zijn bloemenwinkel Baltimore, terwijl hij die omtoverde tot een futuristische kerstjungle.

“Kom gerust af voor een interview, maar ik werk ondertussen wel voort.” Tijd is kostbaar voor bloemist Mark Colle. Een kleine tien jaar geleden startte hij in de Orgelstraat zijn Baltimore, een niet zo alledaagse bloemenwinkel. Vier jaar geleden ging de bal pas echt aan het rollen toen hij voor Raf Simons - die toen nog creatief directeur was bij Jil Sander - een modeshow mocht aankleden met bloemen. De ontwerper kwam af en toe langs bij Baltimore en hield van Marks manier van werken. Mark begreep op zijn beurt vrij snel waar Raf Simons naartoe wou met zijn show en maakte van de catwalk een visueel spektakel dat zijn leven voorgoed veranderde. “Wist ik toen veel dat zo’n modeshow zo veel effect zou hebben. Al snel volgde de ene na de andere aanvraag en voor ik het wist, zat mijn agenda bomvol”, blikt hij terug. “Aangezien ik nooit ‘nee’ zeg, gaat bijna elke seconde nu naar mijn werk.”

Groene aliens

Ook vandaag, een zondag, treffen we Mark al werkend aan in zijn bloemenzaak die hij volop voorbereidt voor de feestdagen. Een stompje tabak hangt uit zijn mondhoek, want dat is de enige rookwaar die hij telkens even opzij kan leggen zonder dat die uitdooft. Voor rookpauzes heeft hij immers geen tijd.

Dit jaar maakt hij van zijn winkel een kerstjungle. Eentje zonder al te veel kerstversiering, maar wel boordevol planten. “We creëren een effect van groen dat als het ware uit de grond komt en helemaal tot aan het plafond groeit.” Hulst, steeneik, den, klimop en cryptomeria vormen de ingrediënten van dit grootse plan. In de etalage hangen reusachtige, groene druppels, met slechts één kerstlichtje. “Het heeft iets futuristisch, vind je niet?”, vraagt Mark ons.

Van boeketjes tot modeshows van Dior: deze bloemenkunstenaar zegt nooit ‘nee’
Foto: Walter Saenen

“Alsof het groene aliens zijn met één oog. Kitscherige kerstversiering, overdadige verlichting en decoratie houd ik weg uit mijn winkel. Het zijn de planten die voor zich moeten spreken. Ieder jaar ziet mijn winkel er anders uit voor de feestdagen. Twee jaar geleden bekleedde ik hem volledig met behangpapier van hertjes. Mijn klanten verwachten ook iedere keer iets anders.”

Heinz, een decorateur uit Berlijn, voorziet de muren van ijzeren constructies die het geraamte vormen voor het toekomstige groene tapijt. Marks assistente Karen slijpt als een volleerde technicus de ijzerdraad in de juiste vorm. Zij werkt al vier jaar voor Mark en is zijn organisatorische brein.

“Mark is voor mij heel inspirerend. Hij denkt oplossingsgericht en kan ter plekke altijd snel schakelen, wat ook nodig is, want onze projecten zijn vaak uitdagend. Ik had in het begin wel wat moeite om in zijn hoofd te kijken. Telkens is het afwachten waar we uitkomen, maar uiteindelijk komt altijd alles in orde.” Mark vult aan: “Ik ben ook vrij chaotisch. Ik heb nooit een compleet uitgedacht plan in mijn hoofd en leg zelden iets vast op papier. Dat zorgt soms voor stress, maar ik heb dat nodig om te doen wat ik doe.”

Van boeketjes tot modeshows van Dior: deze bloemenkunstenaar zegt nooit ‘nee’
Foto: Walter Saenen

Dus sleuren ze met zijn allen een loodzware bloempot de winkel binnen. Tot op de laatste seconde is het nog niet duidelijk waar hij precies moet staan. “Soms gebeurt het dat we alles moeten omgooien en opnieuw moeten beginnen”, puffen zijn medewerkers, terwijl ze het gevaarte samen met Mark op de millimeter juist zetten.

Mark vult de potten met een aantal dode takken van seringen, gegoten in betonnen sokkels. “Ik heb die speciaal laten maken voor een huwelijk in het Franse Antibes. Dat project was het meest uitdagende ooit. We werkten met een team van meer dan dertig mensen. Sommige dagen werkten we zestien uur zonder ophouden. Organisatorisch gezien was het een huzarenstuk.” Waarop hij enkele foto’s toont van het aantal vrachtwagens dat nodig was om de bloemenpracht voor dat huwelijk aan te leveren. “Gelukkig heb ik Karen die me helpt met de voorbereiding. Ik ben namelijk het type dat het meest cruciale vergeet, zoals een rijbewijs of identiteitskaart.”

Binnenkort vertrekt Mark weer voor twee weken naar New York om er een nieuwe juwelierszaak aan te kleden. Dankzij zijn werk zag hij al alle uithoeken van de wereld. “Ik zal nooit dat ene huwelijk in New Delhi vergeten. Omdat ik er zelf geen bloemen mocht invoeren, moest ik daar zelf op zoek gaan naar leveranciers. Ja, dat veroorzaakte wel wat stress, maar zoals altijd kwam het uiteindelijk goed. Je leert deze job met vallen en opstaan en na 23 jaar ken je echt wel de knepen van het vak.”

Leercontract

Mark is 38 jaar. Hij groeide op in Gent en ging tot zijn vijftiende naar Sint-Lucas om er grafische kunsten te studeren. Tot hij van school vloog en op leercontract ging. “Ik kon kiezen uit verscheidene beroepen. Toen ik in het lijstje zag staan dat een bloemenwinkel extra hulp zocht, sprak mij dat het meeste aan. Daarna volgden nog enkele andere jobs. Zo was ik onder meer aan de slag in een lasagnefabriek, maar telkens greep ik weer terug naar de bloemen.” Mark werkte ook een tijd in de voormalige bloemenwinkel in de Schuttershofstraat. Toen die ermee ophield, besloot hij om een eigen zaak te starten. Ondertussen mag Baltimore bijna tien kaarsjes uitblazen.

Van boeketjes tot modeshows van Dior: deze bloemenkunstenaar zegt nooit ‘nee’
Mark en zijn team. Foto: JVDP

“Het wordt een bijzondere verjaardag. Voor één keer zitten de plannen scherp in mijn hoofd. Ik voel me echt vergroeid met deze winkel. Je kan je niet voorstellen hoeveel ik ermee bezig ben. Velen hebben een geromantiseerd beeld van dit beroep, maar eigenlijk is het loodzwaar.” Dat klinkt bijna als een uitgebluste zelfstandige, maar niets is minder waar. “Het is moeilijk te verklaren. Het moment waarop een aanvraag in mijn mailbox terechtkomt, is het mooiste. Het klinkt misschien vreemd, maar het is net het vergankelijke van bloemen dat me zo boeit. Het is aangenaam om telkens weer opnieuw aan iets te mogen beginnen.”

Hij surft doorheen de foto’s op zijn smartphone en laat trots zien hoe hij voorbije zomer een bijdrage leverde aan de Gentse Floraliën. “Ik kleedde de vip-tent aan en voorzag de gevel van Bank Delen van een bloemenslinger. Zoals je kan zien, is mijn werk vrij vormelijk. Noem het gerust grafisch. Uiteraard staat het gebruik van de juiste kleuren en overgangen centraal in mijn werk.”

Dat Mark een apart gevoel heeft voor kleuren, is ook ontwerper Dries Van Noten niet ontgaan. Al jaren levert Mark de boeketjes voor diens winkel in de Nationalestraat. Ook het team van Dior deed al een beroep op Marks creativiteit met bloemen. “Hoewel ik niet echt zo in dat modewereldje zit, vind ik het wel heel boeiend. Net zoals in mijn job moet alles er razendsnel gebeuren. Het is altijd heel spannend en daar houd ik wel van.”

Met zo veel interessante en prestigieuze projecten op zijn conto vragen we ons af wat Mark Colle nog zit te doen in zijn kleine Antwerpse bloemenwinkel. Hierin is hij resoluut: “Het is niet omdat ik met prestigieuze projecten bezig ben, dat ik ook een aura van exclusiviteit moet creëren. Integendeel, al komen mensen hier binnen voor slechts één bloem, we behandelen hen allemaal op dezelfde manier. Geld hebben is leuk, maar het is echt niet mijn drijfveer. Integendeel, ik doe ook sommige projecten vrijwillig of alleen maar kostendekkend. Ik denk daar allemaal niet zo bij na.”

Van boeketjes tot modeshows van Dior: deze bloemenkunstenaar zegt nooit ‘nee’
Mark Colle aan het werk tijdens de Floraliën in Gent. “Ik voorzag de gevel van Bank Delen van een bloemenslinger. Zoals je kan zien, is mijn werk vrij vormelijk.” Foto: rr

“Wel is het zo dat het soms heel druk is. Ik ga nog steeds zelf naar de bloemenveiling in Nederland. Om 4 uur ’s ochtends moet ik er staan en daar heb ik het af en toe wel moeilijk mee. Ja, er komt een moment dat ik helemaal klaar zal zijn met dit beroep, maar momenteel denk ik er niet aan om te stoppen.”

Techno als ontspanning

De komende feestdagen betekenen voor Mark de drukste periode van het jaar. “Privé houd ik het rustig. Op kerstavond komt mijn naaste familie en met oudjaar val ik vroegtijdig in slaap, want dat is de enige avond dat ik mezelf dat kan gunnen.”

De paar vrije momenten die Mark heeft, brengt hij door in zijn appartement aan de Jan Van Rijswijcklaan. Het is een rustige, minimalistisch ingerichte plek, opgefleurd met restjes uit zijn winkel. Mark is vooral verknocht aan zijn platencollectie.

Van boeketjes tot modeshows van Dior: deze bloemenkunstenaar zegt nooit ‘nee’
In zijn appartement aan de Jan Van Rijswijcklaan komt Mark tot rust bij zijn platencollectie. Foto: JVDP

“Muziek speelt een zeer belangrijke rol in mijn leven. Al enkele jaren ben ik helemaal fan van de technoscene. Mijn jeugd heeft daar ongetwijfeld wel wat mee te maken, gezien ik vaak uitging in de Fuse in Brussel. Niet alleen de muziek, maar ook de oorsprong pluis ik graag uit. Waar komt een bepaalde muziekstijl vandaan? Wie waren de pioniers? Het esthetische van bloemen en het synthetische van techno… het heeft wel iets.”

We vragen tot slot nog wat Marks grootste, professionele droom is. We verwachten dat hij graag een of ander koninklijk paleis in bloemenpracht wil hullen, maar ook nu geeft de bloemenkunstenaar een apart antwoord. “Ik zou het fantastisch vinden om iets te doen met de Berlijnse technotempel Club Berghain. Het is een oude energiecentrale en het moet bijzonder zijn om die omgeving compleet aan te kleden.”

Waarop hij naar buiten snelt, om alweer een volgende lading groen in de winkel te slepen. We laten hem met rust, want Kerstmis zal er snel zijn.

Exclusieve artikels voor abonnees

Regionale sportartikels voor abonnees