Nieuwe toekomst voor Slachthuisbuurt

Print

Een impressie van hoe de slachthuissite er kan gaan uitzien. Foto: GvA

Antwerpen 2060 -

De plannen om de ongebruikte Slachthuissite te doen heropleven zijn concreter. AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de stad Antwerpen, heeft een ontwerpbureau aangeduid. Dat wil een derde van de totale oppervlakte omvormen tot groenzone.

AG Vespa, heeft het Nederlandse Palmout Urban Landscapes en het Gentse architectenbureau De Smet Vermeulen aangeduid voor de opmaak van een masterplan voor de Slachthuissite. Voor de openbare ruimte doen de bureaus een beroep op een landschapsarchitect, voor de mobiliteitsafwikkeling wordt een mobiliteitsexpert geraadpleegd.

Zowat 30 tot 40 procent van de totale oppervlakte wordt groenzone. Zo komt aan de kant van de Lange Lobroekstraat een langgerekt park, en wordt haaks op de Slachthuislaan het kleiner parkje Kalverwei aangelegd. In beide groengebieden is er ruimte voor sport en ontspanning. De kade van het Lobroekdok wordt onderverdeeld in een ruimte voor bedrijvigheid, en één voor groen en ontspanning. Het plan stelt onder meer voor om het water in het dok te zuiveren, en er een zwemdok en waterplanten te voorzien. De kade zou een aantrekkelijke zone worden met een centraal uitkijkpunt. Via een passerelle zou ze verbonden worden met de overkant van de straat. De achterliggende buurt zou door het doortrekken van enkele straten uit haar isolement worden gehaald, en voor de slachthuishallen zelf stelt het ontwerpbureau een invulling voor met een markt, een school en andere bedrijvigheid.

Lees er vrijdag meer over in Gazet van Antwerpen - editie Stad

 

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio