De Clerck wil overleg over mediatisering van assisen

Print
De Clerck wil overleg over mediatisering van assisen

De Clerck wil overleg over mediatisering van assisen

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) wil dat de rechtbankvoorzitters zich beraden over de mediatisering van (assisen)processen. Hij zei dat in de Kamer aan het Antwerpse Kamerlid Sophie De Wit (N-VA).

De Wit vond dat het proces over de parachutemoord “overdreven gemediatiseerd” was. “Het stoorde mij enorm dat stukken van de pleidooien en de uitspraak live werden uitgezonden op de televisie. De openbaarheid heeft haar rechten, maar hier was de sereniteit toch echt wel zoek. Binnenkort zijn de processen op het internet te volgen! Justitie is geen reality tv”. De politica wilde van De Clerck een ernstig signaal "dat de grens overschreden was" en dat pleidooien en uitspraken niet op tv moeten worden uitgezonden.

De minister antwoordde dat de voorzitters van de rechtbanken en hoven zelf beslissen hoe zij de openbaarheid interpreteren. “Zij overleggen met de persrechters wat kan en wat niet kan. De situatie kan namelijk overal verschillen. Maar het zou goed zijn als ze zich nu eens allemaal zouden samenzetten om te overleggen hoe in de toekomst een grotere sereniteit kan worden nagestreefd. De berichtgeving in deze zaak was te uitbundig, te nadrukkelijk en te uitvoerig”, zo zei de minister.

JDW