SOS Hamin serieus in de problemen

Print
SOS Hamin serieus in de problemen

SOS Hamin serieus in de problemen Foto:

Deurne - SOS Hamin is een initiatief in Deurne dat voedsel bedeelt aan behoeftigen. Na federale controle zou hier wel eens een eind aan kunnen komen.

Verantwoordelijke Rit Ooms: “SOS Hamin is een organisatie die enkel bestaat uit vrijwillige medewerkers. Sinds 22 jaar verdeelt onze organisatie voedsel aan mensen die hulpbehoevend zijn.”

Inspectie

Het circuit bestaat uit twee sporen: overschotten of bijna vervallen producten en overschotten van de Europese Unie, denk aan de graanbergen en de melkplassen. Beide sporen worden verdeeld via Voedselbanken, maar hebben wel een aparte reglementering. De voedselhulp van de EU werd jarenlang gecontroleerd door het ministerie van Economische Zaken. Tot nu toe zonder problemen. Enkele maanden geleden werd de controle overgenomen door het Belgisch Interventie en Restitutie Bureau (BIRB).

Ooms: “Begin juni kwam er inspectie van het BIRB. Meer dan drie uur werden we op de rooster gelegd. Voorraden werden geteld en de boekhouding werd doorgenomen. Vorige week kregen wij een brief waarin het BIRB schreef dat de samenwerking onmiddellijk stopgezet werd. Volgens het BIRB was SOS Hamin op verschillende punten niet in orde. Ook klopte de voorraadboekhouding niet met de fysieke voorraad.”

Rit Ooms is kwaad: “Ik had de inspecteur gemeld dat wij een deel bloem hebben moeten vernietigen omdat er muizen inzaten. En wij zijn ook een deel van onze melkvoorraad kwijtgespeeld door stormschade begin dit jaar. De inspectie van economische zaken had er een procesverbaal voor opgesteld. Maar die getallen werden mee in het overzicht opgenomen. Bovendien krijgen wij geen kans om onze boekhouding nog eens nauwkeurig tegen het licht te houden om te zien of er geen verschillen zijn ingeslopen. Integendeel, niet kloppende cijfers zouden we moeten vergoeden uit eigen zak. Als wij geen voedsel meer van de EU krijgen, kunnen we de deuren sluiten. En dan staan 1.500 mensen in de kou.”

Wilfried Defillet

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio