Park Spoor Noord opent dit weekend

Print
Park Spoor Noord opent dit weekend

Park Spoor Noord opent dit weekend

Antwerpen - Het eerste deel van het Park Spoor Noord was vorig jaar al af. Maar dit weekend wordt ook het tweede deel feestelijk geopend.

Park zo groot als 36 voetbalvelden

Wat vroeger een groot spoorwegterrein van 24 hectare was bij station Antwerpen-Dam, is nu een mooi park geworden. Vier jaar lang is eraan gewerkt en nadat vorig jaar het westelijk deel openging - van de Noorderlaan tot Viaduct Dam - is het oostelijk deel nu ook klaar.

“Dat loopt van het Viaduct Dam tot de Halenstraat. Met die uitbreiding wordt het meteen twee keer zo groot”, vertelt Ian Coomans, die samen met collega’s de laatste voorbereidingen treft voor de opening.

“Aan die kant vind je alle sportfaciliteiten, zoals de voetbalvelden en andere sportvelden.” Op de foto linksonderaan (1) zie je het westelijk deel, met de vijver en bar Cargo, een gezellig plek om iets te drinken of te eten. “Op een mooie dag gaan er honderden pizza’s door”, weet Ians collega Sophie Schoeters.

Uitkijktorens

Dat het Park Spoor Noord geen gewoon park is, had je misschien al gezien. Zo vlak bij het spoor en met de mooie oude loodsen die zijn blijven staan, ademt het een industriële sfeer. Daar passen de zes uitkijktorens van de Italiaanse ontwerpers Secchi en Vigano goed in.

“Het zijn een soort kiosken, zoals op de Groenplaats, maar dan modern, of met een industrieel karakter”, vertelt Ian Coomans. “Ze zijn bedoeld om het park beter te kunnen zien, als ontmoetingsplaats, of als picknickspot.”

In één van de torens komt Usawa-expres, een klein barretje met eerlijke (want dat is de betekenis van usawa) producten. In een andere zit een uitleendienst voor pingpongbadjes, ballen en ander sportmateriaal. In juli en augustus kun je iedere dag materiaal uitlenen tussen 14 en 20 uur. Bij slecht weer in de shelter.

Openingsfeest

Een heel weekend lang is er vanalles te doen in het park, dat nu dus twee keer zo veel bezoekers aankan als vorig jaar. “Toen waren er 10-15.000 mensen op het feest. Nu mogen er dus twee keer zo veel komen”, zegt Sophie Schoeters. De officiële opening is zaterdag tussen 12u en 13u.

Maar de hele dag zijn er optredens, kraampjes met Portugese hapjes en andere culinaire verrassingen, circusoptredens en majorettes. Er is een fototentoonstelling van Lieve Blancquaert in de Shelter en van 21u tot 1u is er ook een feest met dj Merdan Taplak. Op zondag wordt er een reuzenpicknick georganiseerd en zijn er 2.000 gratis picknickpakketten. Tot 18u is er ook op zondag van alles te doen in het park, onder andere een rommelmarkt. Om 22u wordt er nog een film vertoond.

Feestelijk openingsweekend Park Spoor Noord op zaterdag 13 juni vanaf 12u en op zondag 14 juni vanaf 10u.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio