Cohousing: samenwonen voor 100.000 euro

Print
Cohousing: samenwonen voor 100.000 euro

Cohousing: samenwonen voor 100.000 euro

Terwijl de vraag naar betaalbare woningen in de stad de pan uit rijst, is het aanbod vrijwel nihil. Maar schepen Rob Van de Velde heeft een plan. “Ik praat met projectontwikkelaars over kleinere wooneenheden met gemeenschappelijke ruimtes”, zegt hij.

STANDPUNT: Cohousing: een proces van vallen en opstaan

“We praten met aannemers en projectontwikkelaars over de mogelijkheden om in de stad nieuwe woningen aan te bieden voor 100.000 à 125.000 euro via de formule van co- of clusterhousing.”

Het gaat om woonprojecten die bestaan uit kleinere private ruimtes en een groter gemeenschappelijk deel. “Op die manier kan je op een oppervlakte van 340 vierkante meter zes woonunits inrichten”, meent Van de Velde. “In de klassieke formule zijn dat hooguit twee of drie appartementen.”

“Een begeleidingstraject voor de bewoners is wel noodzakelijk”, zegt Van de Velde. “Er moeten leefregels worden afgesproken. En intieme vertrekken zoals slaapkamers en sanitaire ruimtes blijven uiteraard privé. Maar als iedereen zich aan de regels houdt, dan kan de formule leiden tot een positief proces van gemeenschapsvorming.”

Sociale mix

AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de stad, gaat 3 à 4 miljoen investeren in een proefproject. “Dat moet de formule van cohousing een eerste zetje geven”, zegt Van de Velde. “We denken aan 20 à 40 woonunits. De Slachthuissite zou een geschikte locatie kunnen zijn.”

Het is de bedoeling om in de woonunits een sociale mix te creëren. Van de Velde: “We mikken op net afgestudeerde starters, maar ook op sociaal kwetsbare mensen: alleenstaanden, eenoudergezinnen, nieuwkomers...”

“De stad kan een helpende hand aanreiken door via het rollend fonds te investeren in grond. Daarna kan de privésector het overnemen. De ontwikkelaars hebben interesse, want ook zij beseffen dat het om een groeimarkt gaat.”

Lex Moolenaar, Naomi De Bel
Foto GVA