Sugar Jackson telt af: "Slopende uren voor de wedstrijd"

Print
Op 21 september bokst Sugar Jackson in de Lotto Arena voor de Europese titel bij de superwelters tegen de Fransman Jimmy Colas. Samen met coach Renald De Vulder volgt Gazet van Antwerpen de voorbereidingen.
Vandaag: Hoe leeft zijn vrouw Tania De Meyer naar deze belangrijke kamp toe?

Donderdag 20 september:

"Woensdag voelde ik me nog heel rustig, maar de dag voor de kamp begint de spanning wel te stijgen", zegt Sugar's vrouw Tania De Meyer. "Het wordt steeds stiller in huis. Zo hoort het ook. De concentratie neemt toe. En ik weet dat het morgen weer helemaal anders zal zijn. Ik ga iets leuks doen met de kinderen, zodat Jackson zich helemaal kan concentreren."

"En op de dag van de wedstrijd ga ik voor mezelf een kleedje kopen. Dat zijn slopende uren. Ik krijg dan geen hap meer door mijn keel. Vooraleer hij de ring instapt, hebben we nog een momentje tezamen. Ik trek me dan terug en bid nog even voor een goede afloop. Ook voor mij is zo'n kamp een lijdensweg. Ik zit dan naar de klok te kijken, in de hoop dat die de minuten zo snel mogelijk wegtikt. Maar wat er ook gebeurt, ik zal van Jackson blijven houden."

Met dank aan het Antwerpse reclamebureau Brandhome

Woensdag 19 september:

"Ik kan nog niet zeggen dat hier thuis al hoogspanning heerst. Alles gaat gewoon zijn gangetje. Hij speelt met de kinderen zoals voorheen. Jackson zelf is ook nog heel rustig. En ik zit vol vertrouwen in een goede afloop. Hij voelt zich heel goed, heel fris, heel sterk", zegt zijn vrouw Tania De Meyer.

"Uiteraard is dit een belangrijke wedstrijd, met die Europese titel als inzet, maar zulke evenementen hebben we al vaker gehad. Sinds zijn overstap naar een zwaardere categorie moet hij ook niet meer zo extreem diëten in de weken voor de wedstrijd. Dat maakt het voor iedereen wat gemakkelijker."

"Nog een geluk is dat onze beide kinderen goede slapers zijn, zodat onze nachtrust ongeschonden blijft. Ze slapen zelfs langer dan wij. Jackson kruipt in de aanloop naar een wedstrijd vroeg in zijn bed. 's Morgens wil hij fit zijn voor zijn training. Tegelijkertijd weet ik dat vanaf morgen de zenuwen wel stilletjes zullen toenemen. Zo hoort het ook. Een teken van concentratie is dat."

Maandag 17 september:

"We hebben een goed weekend gehad, met veel rust en verpozing in familiekring. Vanaf vrijdag hebben we de training teruggeschroefd naar een sessie per dag. Jackson kan recupereren van de zware trainingsweken en we willen vermijden dat we te veel energie verspillen. Maandag hebben we ook het verplichte doktersbezoek afgewerkt."

"Jacksons bloed is onderzocht, een heleboel scans zijn genomen. Uit alle gegevens blijkt dat hij honderd procent fit is. Of de spanning stijgt? De overtuiging alleszins wel, ja. De echte winnaar in hem komt los. Het vooruitzicht van een Europese titelkamp zet hem op scherp. Uit de weging zaterdag bleek dat hij nog een 1,1kg te zwaar staat. Geen probleem. Een beetje vocht verliezen en het is zover."

"Omdat we het trainingsvolume gehalveerd hebben, eet hij niet meer na zes uur 's avonds. Dat zal ook wel wat gewicht kunnen winnen. Zijn tegenstander Jimmy Colas verwachten we dinsdag. Woensdag hebben beide boksers een persconferentie. Ik weet niet of Colas de zaal vooraf gaat bekijken. Jackson en ik hebben, zeker in het buitenland, die gewoonte wel. Even ervaren wat voor zaal het is, hoe de kleedkamer eruit ziet, hoe de weg naar de ring is…"

"Kleine dingen, maar het helpt om te focussen. Op afzondering gaan we niet, neen. Dat was aanvankelijk wel gepland maar hij blijft deze week gewoon thuis. In alle rust. Althans dat hoop ik. Ik ga ervan uit dat hij al een week of twee op weduwschap speelt en dus apart slaapt van zijn vrouw. Alle agressie en focus moeten naar de kamp gaan. Het beestje moet wakker blijven."

Donderdag 13 september:

"Ik heb ermee leren leven, met het eeuwige te laat komen van Jackson. Tenzij het trainingsschema in de war gestuurd wordt. Dan is het echt zuur. Bij mijn planning probeer ik rekening te houden met de broodnodige rust en de mogelijkheid om nog een persoonlijk leven uit te bouwen. Soms moet hij, net door die laattijdigheid, de training afbreken en vroeger vertrekken om die randdingen te kunnen afwerken. Dat wringt. Of dat typisch Afrikaans is? Dat denk ik niet. Noem het maar typisch Jackson."

"Ik heb nog andere Afrikanen in de club en die worstelen toch minder met hun uurwerk. Misschien is het wel een teken van vedetteneigingen. Zoiets van: "Ik ben de grote naam. Op mij zullen we wel wachten." Zelfs op die beruchte persconferentie rond de whereabouts was Jackson te laat. Of ik zicht heb op zijn voedingsgewoontes? Niet echt, neen. Ik weet alleen dat Jackson een keer per week gaat eten in het Italiaanse restaurant Machiavelli op de Linkeroever. Daar is hij al jaren vriend aan huis. Goede voeding is belangrijk."

"Wie goed eet, kan goed trainen. En wie goed traint, kan goed vechten. Een topatleet moet zich voor honderd procent verzorgen. Zoals Sven Nys dat al jaren doet. In de aanloop naar zo'n belangrijke kamp is het onmogelijk om trainingen en rust te combineren met een fulltime job. Wie kampioen van Europa wil worden, kan twee zware trainingen per dag niet verzoenen met acht uur werken. Jackson heeft een tijd lang interim arbeid gecombineerd met sport. Als je halftijds werkt, moet het nog wel lukken, lijkt me. Maar dan moet je wel als superprof leven. "


Woensdag 12 september:

"Het zijn niet de makkelijkste dagen. Ik voel dat de vermoeidheid stijgt en de zenuwen toenemen. Jackson loopt wat geprikkeld rond, hij reageert scherper, verliest wat speelsheid, kan moeilijk de slaap vatten. Voor een stuk is dat eigen aan een fighter in de aanloop naar een belangrijke kamp. Hij kruipt in een cocon, weet ik uit ervaring. Ik moet op training wat gas terugnemen. We moeten proberen een voorbereiding van tien weken in zeven weken af te haspelen en dat zorgt voor wat overbelasting: een voet die pijn doet, een knie die opspeelt…."

"Zoals iedereen heeft Jackson recht op vakantie. Alleen had zijn timing wat beter gekund. Hij is enkele weken naar Turkije geweest en is daar uiteraard wel wat bezig geweest, maar dat is toch nooit hetzelfde als een volwaardige training. Ideaal qua voorbereiding is dat dus niet. Vandaar dat we de boel wat moeten forceren. Goed, hij heeft een jaar lang degelijk getraind en veel kampen succesvol afgewerkt, dus die zeven weken zullen wel volstaan. En dan wordt het volgende week vrijdag een kwestie van het tempo aan te kunnen. Een Europees titelgevecht verloopt met een razend ritme. En de beste bokser bepaalt dat ritme."

Bekijk hier beelden van een trainende Jackson:

Dinsdag 11 september:

"Ik zie vooral een fitte Jackson, met veel focus. Gisteren hebben we snelheidswerk gedaan: actie-reactie, souplesse. Daarvoor gebruiken we tennisballen. Hij heeft ook twaalf ronden met de bokszak gewerkt, met telkens dertig seconden rust, een sessie die hij probleemloos verteerde. Instappen, uitstappen, beide handen gebruiken: dat zag er allemaal goed uit. Hij is echt al bezig met die fight. Vanmorgen begonnen we om 9.30u in de Health City aan onze dagtaak. 's Middags staat vooral in het teken van de kindjes. Hij kan zijn zoontje en dochter gaan oppikken aan school."

"Hopelijk kan hij dan ook nog wat rust pakken. Met die twee gastjes is dat niet vanzelfsprekend. Hij moet het evenwicht vinden tussen gezin en sport. Jackson is blij als ze naar school gaan, zodat hij zijn ding kan doen. Maar hij is ook blij als hij bij zijn gezin is. Hij speelt graag de ideale vader, wat hij ook is. Zolang hij zijn focus houdt, is het allemaal goed voor mij. Hij heeft altijd gezegd dat hij vier of vijf kinderen wil en ook zijn vrouw wil een groot gezin. Maar als je ziet hoeveel energie twee kinderen vragen, kan hij beter nog wat wachten. Als hij nog twee jaar topbokser wil blijven, zal hij die uitbreiding nog al die tijd moeten uitstellen. Soit, met die beslissing kan ik me niet moeien. Het kan natuurlijk een extra stimulans zijn, als je voor zo'n uitgebreid gezin moet zorgen. Anderzijds: de verantwoordelijkheid maakt een bokser 'menselijker'. Het is niet meer de losbol die bokst, het is een papa die bokst."

Maandag 10 september:

"Door de warmte in het weekend hebben we ons programma wat aangepast. Al jarenlang neemt Jackson deel aan de Bollekesloop in Berchem, maar tien kilometer lopen in die hitte leek me geen goed idee. Gevaar voor spierkrampen, gevaar voor uitdroging. Het zou bijna contraproductief kunnen zijn. Daarom hebben we die loopwedstrijd vervangen door het bezoek aan een tentoonstelling over boksen in het Herman Teirlinckhuis in Beersel. Wij hadden sowieso daaraan onze medewerking verleend door wat materiaal in bruikleen te geven: handschoenen, een broekje, een gordel van zijn wereldtitel... Op die manier waren we mentaal toch nog een beetje bij onze sport."

"De periode van het sparren is afgelopen. We zijn volop bezig met het explosievere werk. Actie-reactie. Alles op snelheid. In de namiddag proberen we dan technisch te werken, met oefeneningen die in onze tactiek passen. Dat gaan we de volgende dagen blijven doen. Voor de rest proberen we zo normaal mogelijk te doen. Sugar brengt en haalt zijn kinderen van en naar school. Geen afzonderingen, neen. Hij verkiest de huiselijke kring."

Win een duoticket voor Boxing Fight Night met Sugar Jackson via www.gva.be/win.

Marc Vermeiren
Foto Wim Hendrix
Video Lisa Akinyi May